Lifestyle fotografie: hoe bereik je het gewenste resultaat?

Product photography

[dropcap]I[/dropcap]k herinner mij het moment nog goed, toen ik mijn allereerste camera kreeg van mijn ouders. Ik was een jaar of 13 en was op die leeftijd al geïnteresseerd in fotografie. Voor mijn goed rapport kreeg ik dan uiteindelijk een Canon. Ik experimenteerde uren met de belichting, lichtinval, achtergronden en ga zo maar door. Nu 9 jaren later maak ik lifestyle foto’s van producten voor mijn klanten. Daarnaast doe ik ook streetstyle photoshoots voor bedrijven. Maar wat is nu het geheim achter een goede productfoto? En hoe bewerk je die best nog achteraf? Er is geen juiste manier, maar ik leg jullie vandaag uit hoe ik dit doe! Binnenkort start ik ook met mijn eigen stockfoto’s, dus hou de blog zeker in de gaten.

 

Foto’s nemen

Ik neem nog steeds foto’s met mijn Canon 450D, maar ik heb ondertussen ook een Panasonic gekocht, waarmee ik vooral film. De belangrijkste tip: neem foto’s altijd in RAW. Hierdoor worden alle gegevens opgeslagen en kan je achteraf véél meer bewerken. Ik shoot nooit in JPG, omdat het echt een groot verschil oplevert. Met RAW kan je achteraf de witbalans en belichting sterk aanpassen, RAW stel je gewoon in bij de instellingen van je camera.

Product photography

Bewerken

Ik heb een tijdje met Photoshop gewerkt, maar tegenwoordig werk ik enkel met Lightroom voor het bewerken van mijn foto’s. Photoshop is eigenlijk interessanter als je ook andere dingen met je foto’s wil doen, zoals bijvoorbeeld het verwijderen van voorwerpen. Ik gebruik Lightroom omdat ik vooral aan de belichting en kleuren van mijn foto’s werk.

Tegenwoordig zie je veel tutorials waarin bloggers/ fotografen uitleggen hoe je presets kan maken/ gebruiken. Een preset kan je vergelijken met een filtertje zoals op Instagram of VSCO. Ik heb zelf ook mijn eigen presets, maar elke foto moet individueel toch nog bewerkt worden omdat elke foto andere ‘noden’ heeft.

 

Tips voor productfotografie

En dan hoor ik je nu al denken: een goede productfoto, wat houdt dit nu in? Experimenteren is de boodschap! 🙂 Het belangrijkste gegeven is lichtinval. Ik neem mijn foto’s altijd overdag, omdat natuurlijk licht een veel mooier resultaat oplevert dan kunstlicht. Als bedrijf investeer je ook best in lifestyle foto’s van goede kwaliteit. Ik werk zelf voor een magazine en de tijd dat er alleen nog packshots werden gebruikt, die is al lang passée! Believe me, een ‘lifestyle foto’ in een mooi kader zegt veel meer dan een product op een witte achtergrond.

Voor mijn lifestyle fotografie maak ik gebruik van veel verschillende achtergronden. Het is eigenlijk puur experimenteren en zien wat het mooiste is. Bij H&M Home vond ik leuke stofjes en kaarsen, Simple Design in Mechelen heeft ook erg leuke dingen! Ik heb al serieus geïnvesteerd in decoratie, zodat ik steeds kan afwisselen en mooie resultaten kan afleveren.

 

Product photography

 

Decoratie

Enkele items uit mijn gigantische collectie

Marmeren dienblad: Lijns

Andere dienbladen en stofjes met bloemen: H&M Home

Spiegeltje en gouden bloemen  : van oma en schoonmoeder gekregen 😉

Kaarsen: H&M Home

Decoration

 

 

Signature blogger

 

 

Volg:
Elien
Elien

Elien is a Belgian freelancer, social media manager and content creator. She loves photography, healthy food, reading magazines and – of course – blogging and travelling ♥︎

Find me on: Web | Twitter | Facebook

5 Reacties

 1. februari 24, 2018 / 1:55 pm

  Loved the information. Thank you. Need to learn ny Canon more. Play as you say. Your pictures are great.

  • Elien
   Elien
   Auteur
   februari 24, 2018 / 6:06 pm

   You’re welcome! Exactly, experiment a lot and find out what you like! Xx
   Thanks, so sweet!

 2. februari 24, 2018 / 4:37 pm

  Bedankt voor de tips babe. Lightroom heb ik op de MAC staan, dus zal er eens mee experimenteren. Mijn foto’s op IG bewerk ik met de app zelf, maar sommige foto’s laat ik onbewerkt staan omdat ik ze zo mooi genoeg vind (bv. bij yogafoto’s die buiten genomen zijn).

  • Elien
   Elien
   Auteur
   februari 24, 2018 / 6:07 pm

   Jouw foto’s zijn ook altijd mooi!
   Ik bewerk al mijn foto’s, vooral voor klanten dan ook.
   Liefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.