20 ideeën voor je volgende Instagram posts

Content ideas social media

Het is maandag, de start van een nieuwe werkweek. Spijtig genoeg beslist je brein niet mee te werken en heb je dus echt geen inspiratie. Moeilijk is het zeker als je die drang voelt om telkens weer iets nieuws te posten op social media. Heb je het zelf ook al meegemaakt dat je echt niet weet wat je kan posten? Jep, we hebben het allemaal weleens meegemaakt. Maar eigenlijk is het vinden van content ideeën voor social media niet zo moeilijk. Er zijn zoveel mogelijkheden, daarom deel ik vandaag 20 content ideeën voor Instagram. Op die manier zal je nooit meer zonder inspiratie zitten!

 

Lifestyle fotografie is echt de sleutel tot succes. Je kan een prachtig verhaal vertellen via fotografie. Toch zijn er nog heel wat bedrijven met simpele pack shots op hun website. Oké, pack shots zijn handig maar ze zijn ook o zo saai! Een pack shot is gewoon een simpele foto van de verpakking van het product, vaak tegen een witte achtergrond. Lifestyle foto’s zijn echt veel interessanter om naar te kijken. Een goede lifestyle foto bevat veel zaken, zoals bijvoorbeeld een gekleurde achtergrond en enkele props waardoor jij je producten nog meer in de verf zet.  Ik vind het zelf fijn om te experimenten met verschillende kleurtjes en items.

 

Een goede achtergrond is echt de sleutel tot een goede productfoto. Daarom schreef ik een volledig artikel over achtergrond ideeën onder de €25.  Probeer het eens zelf, koop gekleurd papier en begin thuis wat te experimenteren. Mijn gekleurd papier komt van AVA, deze winkel is echt een aanrader voor iedereen die graag creatief bezig is. Probeer eens verschillende kleurtjes, mix and match en kijk wat je zelf het mooiste vindt. Mijn favoriet is dit licht roze papier, want dat voegt direct een vrouwelijke touch toe!

Beautyproducten, eten, mode-items en juwelen zijn echt perfect voor lifestyle fotografie. Wanneer ik bijvoorbeeld een fotoshoot doe voor een merk van voedingsmiddelen, dan voeg ik ook graag wat ingrediënten toe. Van fruit, tot groenten of allerlei kruiden. Experimenteren is de boodschap!

Content ideas Instagram

Content ideas for Instagram

 

Wie houdt er nu niet van quotes?  Je kan volgers hiermee inspireren, motiveren, je kan tonen waar jij in gelooft of zelfs een bepaald verhaal vertellen aan de hand van een quote. Als jij bijvoorbeeld gezonde voedingsmiddelen verkoopt, dan zal je waarschijnlijk op zoek gaan naar quotes over een gezonde levensstijl.

Als bedrijf is het wel steeds belangrijk om een duidelijke identiteit te behouden. Consistentie is héél belangrijk op social media! Jouw volgers moeten je bedrijf direct herkennen, eigenlijk al binnen de drie seconden!

Tip: gebruik daarom een bepaalde kleur. Heb je een huisstijl en maak je gebruik van bepaalde kleuren? Super! Kies een kleurtje uit en gebruik dit steeds als achtergrond voor quotes. Daarmee blijf je consistent.

 

Stel een kalender met belangrijke feestdagen/ data op. Als voorbeeldje: Valentijn, Moederdag, Kerstmis en andere dagen zijn heel belangrijk voor juwelenmerken. Rond deze tijd kan je verschillende foto’s/ quotes/ video’s plaatsen die te maken hebben met de dag in kwestie.

 

Tip: naast belangrijke dagen is real time marketing ook belangrijk. Met real time marketing bedoel ik dat je de actualiteit op de voet volgt. De media verspreiden het nieuws en bedrijven spelen hier op in. Je kan dan als bedrijf bijvoorbeeld een topical advertentie maken waar je op het nieuws inspeelt.

Een goed voorbeeld hiervan is Bol.com. Zij hebben een social media team van specialisten die altijd de laatste nieuwtjes opvolgen. Dit mag ook gewoon iets grappigs zijn! Toen Tim uit Temptation Island plots niet meer met zijn Deborah wou trouwen, had Bol.com direct een heel leuke stunt klaarstaan waarbij ze de retour van ringen benadrukten.

COntent ideas

 

 

Content ideas

 

 

Dit is een van de ideeën waar de meeste bedrijven vaak niet aan denken: de persoonlijke kant van het bedrijf. Mensen zijn sociale wezens en we vinden het gewoon fijn om te zien wie er nu achter een merk zit. Introduceer je team, vertel jouw volgers over hun sterktes, maak een grapje of bedank hen voor hun goede werk!

Goede werknemers maken een goed bedrijf. Ik ben het gezicht van mijn bedrijf én blog. Daarom probeer ik op regelmatige momenten een persoonlijk verhaal te delen. Social media gaat niet over de commerciële kant van het bedrijf, eigenlijk is het een soort van community. Als een bedrijf enkel producten promoot, dan zullen mensen echt afhaken (inclusief mezelf).

 

 

 

Reposts zijn ideaal als je geen inspiratie hebt. Dit zijn foto’s van klanten die jij dan repost op jouw social media. Moedig klanten aan om foto’s te maken en laat hen deze delen via een bepaalde hashtag, zodat jij dit op kan volgen. Als restaurant kan je bijvoorbeeld een bord ophangen in de ruimte met de juiste hashtags.

Tip: organiseer een kleine wedstrijd. Kies bijvoorbeeld één keer per maand de leukste foto uit én geef deze persoon een prijs. Als mensen foto’s delen op hun Instagram, dan zal je ook nieuwe klanten bereiken dus dat kan je alleen maar aanmoedigen!

Dit is mijn favoriete repost tool. Je kan die downloaden in de App Store en via de app dan alles reposten. De instructies zijn héél duidelijk, dus dat zal geen probleem vormen!

 

 

 

Content ideas

 

Content ideas

 

Als bedrijf wil je natuurlijk verkeer naar je website verkrijgen. Je wil mensen die jouw producten kopen. Dat klinkt misschien moeilijk, maar er zijn verschillende mogelijkheden om klanten naar de website te lokken! Ik raad al mijn klanten aan om een blog te starten. Geef dit een naam, zoals bijvoorbeeld ‘nieuws’ of ‘blog’.

Begin dan met het schrijven van relevante content. Dat vraagt wel wat tijd, en als eigenaar heb je hier waarschijnlijk echt geen tijd voor maar het is belangrijk! Dit doe ik voor mijn klanten, hierdoor kunnen zij zich focussen op de core business van hun bedrijf. Goede teksten kunnen de ranking in zoekmachines positief beïnvloeden, daarom vraag je best raad bij een tekstschrijver.

Deel de link naar het artikel steeds op social media. Op Instagram is dit niet mogelijk, daar plak je de link in de ‘description box’. Als je dan een foto op je Instagram zet, dan kan je wel vermelden dat de link zich in de description box bevindt.

Via blog posts komen mensen op jouw website terecht. Dan is de kans groot dat ze ook andere pagina’s bekijken.

 

 

Wat ben je op dit moment aan het doen? Deel een foto van jouw huidige situatie! Mensen vinden het leuk om een behind te scenes te krijgen op het werk. Het toont dan ook de persoonlijke kant van het bedrijf.

 

Tip: stel vragen. Vraag hen bijvoorbeeld wat zij op dit moment aan het doen zijn, om zo de interactie en het bereik van je post te vergroten. Het is een leuke en gemakkelijke manier om interactie te verkrijgen!

Als ik aan volgers vraag wat zij aan het doen zijn, dan krijg ik echt veel respons. Dit is de perfecte manier om een community te bouwen met loyale volgers en veel interactie.

 

 

Content ideas

 

Content ideas Instagram

 

Iets wat veel bedrijven vergeten: Instastories. Of ze weten niet exact hoe ze dit nu moeten gebruiken. Daarom deel ik deze week ook een blogpost waarbij ik dieper inga op Instastories.

Instastories is perfect om nieuwe potentiële klanten te bereiken. Het algoritme van Instagram is gebaseerd op interesses, dit wil zeggen dat enkel geïnteresseerde mensen jouw foto’s zullen zien. Daarnaast is Instastories geschikt om persoonlijke verhalen te delen, of toon wat je op dit moment aan het doen bent.

Tip: voeg ook hashtags toe aan jouw Stories. Het is nu ook mogelijk om hashtags te volgen, waardoor mensen deze foto’s ook zullen zien als zij de hashtag in kwestie volgen.

Ben je op zoek naar templates voor Instastories? Ik heb er enkele gemaakt, die je op deze pagina terugvindt. Je mag ze volledig gratis gebruiken! Klik met de rechtermuis op de foto om deze op te slaan.

 

 

 

Organiseer je binnenkort een event? Zorg er dan voor dat je live gaat op Instastories en dat je een foto plaatst gedurende het event. Op die manier kan iedereen zien wat er tijdens het event gebeurt.

Na het event kan je ook een blog post schrijven over het event. En vergeet het zeker niet te delen op social media!

Tip: huur een fotograaf in die foto’s maakt gedurende het event. Je kan deze foto’s gebruiken op social media om te benadrukken hoe goed het event wel was!

 

Content ideas Instagram

 

Content ideas Instagram

Last but not least: de pers. Als magazines/ blogs iets over jou schrijven, deel dit dan ook op social media. Hetzelfde geldt voor goede reviews op Tripadvisor of jouw website, die deel je best ook op social media. Op die manier kan je potentiële klanten overtuigen van jouw kennis/ kwaliteit.

Tip: als een magazine iets over jou geschreven heeft, maak hier dan een mooie foto van en deel het op social media. Vergeet ook zeker het magazine niet te vermelden!

 

Naast deze tips zijn er nog heel wat ideeën. te veel om allemaal uit te leggen, maar dit zijn nog tien extra ideetjes die zeker van pas kunnen komen:

1.Throwback 

Als je geen tijd hebt om content te creëren, dan kan je altijd gebruik maken van een #throwback. De hashtag #throwbackthursday wordt heel vaak gebruikt, wanneer je een throwback op donderdag plaatst. Dit kan zelfs een foto zijn die je in het verleden al geplaatst hebt.

 

2. Iets vieren

Wanneer je iets te vieren hebt zoals het behalen van een doel, een verjaardag of trouw, dan kan je dit best delen met jouw volgers. Zij willen natuurlijk ook deel uitmaken van dit prachtig verhaal!

 

3. Video’s

Video’s zijn de perfecte manier om mensen geïnteresseerd te houden. Er zijn verschillende creatieve voorbeelden online, google het en probeer het eens zelf!

 

4. Behind the scenes 

Kijk eens rond op kantoor. Deel bijvoorbeeld een foto van hardwerkende collega’s, van de hond die ergens rondloopt op kantoor of van het productie proces. Behind te scenes zijn altijd interessant, omdat je zo aan volgers toont wat je op dagelijkse basis zoal doet!

 

5. Introduceer nieuwe werknemers 

Nieuwe werknemers introduceren is een goede manier om zo aan die persoonlijke connectie te werken. We vinden het allemaal fijn om de mensen achter een merk te leren kennen.

Vergeet niet dat goede werknemers een goed bedrijf maken!

 

6. Polls op Instastories

Ben je niet zeker welk item je moet toevoegen aan de collectie? Laat volgers beslissen. Op Instastories kan je tegenwoordig ook polls maken. Maak bijvoorbeeld een collectie van verschillende items en laat mensen stemmen. Op deze manier kan je ook zien of er interesse is in het product!

 

7.  Instagram Stories takeover

Een Instagram Stories takeover is de perfecte manier om te groeien. Je hebt vast al van influencers gehoord: mensen met een groot bereik op social media, die maar al te graag producten promoten op social media. Ga op zoek naar de geschikte influencer (eentje waar jullie in geloven én die ook bij de doelgroep past). Deze influencer zal dan in ruil voor een vast bedrag/ product jouw Instastories overnemen. Hij of zij zal dit misschien ook zelf delen op social media, waardoor jij nieuwe mensen bereikt.

Tip: ga de authenticiteit van de influencer na. Tegenwoordig kopen heel veel influencers volgers en dit zijn valse profielen die niets bijdragen. Als ze een groot aantal volgers hebben maar een relatief aantal likes en reacties, dan mag je er in de meeste gevallen zeker van zijn dat de volgers gekocht zijn.

 

8. Feiten over de sector

Feiten over de sector zijn perfect om te tonen dat jij een expert bent. Als voorbeeld: een theeproducent kan bijvoorbeeld volgers vertellen over de goede eigenschappen van thee, de ingrediënten of het productieproces.

 

9. organiseer een wedstrijd samen met een influencer 

Zoals ik al zei zijn influencers mensen met een groot publiek. Ze promoten producten op hun social media. Als bedrijf kan zo’n samenwerking echt heel relevant zijn en kan het ook nieuwe volgers opleveren!

Tip: maak duidelijke afspraken. Bespreek samen wat volgers moeten doen om kans te maken op de prijs. Ze kunnen bijvoorbeeld iemand taggen in de foto, of de influencer en jouw bedrijf volgen op social media.

 

10. Keep it real 

Last but not least: keep it real Dit is mijn belangrijkste advies. Achter een bedrijf zitten ook gewoon maar mensen. Wees eerlijk en persoonlijk. Niet alleen die commerciële kant promoten dus!

Signature bloggerLittlelouvain

 

 

 

Volg:
Elien
Elien

Elien is a Belgian freelancer, social media manager and content creator. She loves photography, healthy food, reading magazines and – of course – blogging and travelling ♥︎

Find me on: Web | Twitter | Facebook

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.