fbpx
Skip to content Skip to footer

Waarom reviews van tevreden klanten enorm belang zijn voor je bedrijf

Reviews van klanten stimuleren voor je bedrijf

Reclame maken voor jouw bedrijf of product op social media: het mag, maar doe het met mate. We volgen bedrijven op social media omdat we geïnspireerd willen worden en juist een kijkje achter de schermen willen. Nee, we zitten absoluut niet te wachten op 101 commerciële posts. 😉 Maar hoe kan je dan wel reclame maken voor je bedrijf of product? Simpel, laat klanten voor jou het woord doen, dat komt veel geloofwaardiger over dan al die commerciële foto’s.

Reviews tonen betrouwbaarheid en zekerheid aan

Mensen zijn kuddedieren, we laten ons ook vaak leiden door de mening van een vriend(in), familielid of kennis. Dat is volkomen normaal want we willen zekerheid dat we de beste kwaliteit krijgen voor ons geld.

Als een tevreden klant een review op jouw Facebookpagina, website of op Google zet, dan is hij of zij reclame voor jou aan het maken. De kans is groot dat een potentiële klant deze review tegenkomt op jouw social media en dan is het gemakkelijker om deze persoon te overtuigen. Daarnaast is het ook slim om af en toe een van deze reviews te delen op je pagina.

Hoe kan je reviews stimuleren?

In de meeste gevallen zal je klanten echt moeten aanmoedigen als je extra reviews wilt verzamelen. Ik merk het wel vaker dat de meerderheid van de mensen eerder geneigd is om een review achter te laten als iets slecht was. Een positieve review achterlaten omdat het bedrijven of ondernemers helpt? Daar denkt de meerderheid niet aan…

De oplossing: vraag het gewoon aan je tevreden klanten, zij zullen zeker reclame voor jou willen maken. Je kan het eigenlijk best persoonlijk vragen of vraag het na een bestelling in een automatisch mailtje. Hoe dan ook: hou het luchtig en kort, ga absoluut niet smeken.

Moedig reviews aan met een loyalty programma of wedstrijd

Of mensen reviews achterlaten, dat hangt ook sterk af van je doelgroep. Ik merk dat het bij bepaalde klanten gemakkelijker gaat omdat zij een zeer sterke band hebben met hun klanten. Andere klanten hebben meer moeite, in dat geval zal je iets extra moeten doen.

Zo kan je bijvoorbeeld een loyalty programma uitwerken waarbij ze punten krijgen voor een geschreven review, voor het inschrijven op de nieuwsbrief, als ze een vriend(in) uitnodigen om jouw pagina te liken… Of organiseer een wedstrijd waarbij je maandelijks de leukste review uitkiest voor een prijs.

Google my Business reviews aanmoedigen

Google My Business voor lokale vindbaarheid

Reviews op je Facebookpagina of website is één ding, maar heb je ook aan Google gedacht? Via Google my Business werk je aan lokale vindbaarheid, als je vooral lokaal actief bent of een fysieke winkel hebt, dan zet je hier best op in.

Voor diegenen die niet weten wat ik met Google my Business bedoel: als je een bepaald bedrijf opzoekt via Google dan krijg je in de meeste gevallen rechts een vakje met extra informatie zoals contactgegevens, foto’s en reviews. Die reviews kunnen het verschil maken en een potentiële klant overtuigen om contact met je op te nemen of de website te bezoeken. Superbelangrijk dus!

Hoe omgaan met slechte reviews?

Het grote nadeel aan social media: wanneer iemand iets online zet, dan blijft het ook echt online staan. Dat geldt ook voor slechte reviews. Spijtig genoeg hebben bepaalde sectoren vaker last van zo’n negatieve feedback. En het is jammer maar waar, mensen zijn sneller geneigd om reviews achter te laten als iets slecht was dan wanneer het uitstekend is.

Misschien heb jij ooit ook een slechte review ontvangen en staat die nu in het groot vanboven op je Facebookpagina. Geen paniek, je kan niet voor iedereen goed doen en een slechte review kan dus spijtig genoeg gebeuren. Het is wel belangrijk dat je hier goed mee omgaat.

1) Reageer op elke review, ook op slechte feedback

Je zou nog het liefste onder een steen kruipen van schaamte, of misschien wil je wel in de tegenaanval gaan omdat je vindt dat de klant geen gelijk heeft. Hoe dan ook, je moet er op reageren. Als je niet reageert dan lijkt het alsof je totaal niet bezig bent met je klanten en geef je de klant voor een stuk gelijk. Het lijkt dan ook alsof jij je fouten toegeeft.

2) Wees beleefd, klant is koning tot een bepaald punt

Het is volkomen normaal dat jij jezelf wilt verdedigen want je werkt met zoveel passie. Onthou wel dat alles online staat én jouw reactie dus ook. 🙂 Reageer steeds beleefd, je kan bijvoorbeeld zeggen dat je deze situatie spijtig vindt, maar dat je zo’n conversaties liever niet via social media voert en contact zal opnemen met de klant in kwestie. Je hoeft de klant geen gelijk te geven als deze zelf in de fout is gegaan maar hou het in elke situatie beleefd en professioneel. Daar kom je uiteindelijk het verste mee, geloof me.

Nog tips nodig? Schrijf je dan zeker in voor mijn gratis nieuwsbrief of neem contact met me op: elien@littlelouvain.com

Leave a comment

0.0/5

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.