fbpx
Skip to content Skip to footer

21 ideeën voor je volgende Instagram posts

Content ideas social media

Het is maandag, de start van een nieuwe werkweek. Spijtig genoeg beslist je brein niet mee te werken en heb je dus echt geen inspiratie. Moeilijk is het zeker als je die drang voelt om telkens weer iets nieuws te posten op social media. Heb je het zelf ook al meegemaakt dat je echt niet weet wat je kan posten? Jep, we hebben het allemaal weleens meegemaakt. Maar eigenlijk is het vinden van content ideeën voor social media niet zo moeilijk. Er zijn zoveel mogelijkheden, daarom deel ik vandaag 21 content ideeën voor Instagram. Op die manier zal je nooit meer zonder inspiratie zitten!

Instagram post idee_ lifestyle fotografie

Lifestyle fotografie

Lifestyle fotografie is echt de sleutel tot succes. Je kan een prachtig verhaal vertellen via fotografie, toch zijn er nog heel wat bedrijven met simpele pack shots op hun website. Oké, pack shots zijn handig maar ze zijn ook o zo saai!

Een pack shot is gewoon een simpele foto van de verpakking van het product, vaak tegen een witte achtergrond. Lifestyle foto’s zijn echt veel interessanter om naar te kijken. Een goede lifestyle foto bevat veel zaken, zoals bijvoorbeeld een gekleurde achtergrond en enkele props waardoor jij je producten nog meer in de verf zet.  Ik vind het zelf fijn om te experimenten met verschillende kleurtjes en items.

Een witte achtergrond zegt vaak weinig, daarom gebruik ik voor mijn productfoto’s vaak achtergronden. Ik heb een hele verzameling met achtergronden en schreef al een volledig artikel over achtergrond ideeën onder de €25.  Probeer het eens zelf, koop gekleurd papier en begin thuis wat te experimenteren. Mijn gekleurd papier komt van AVA, deze winkel is echt een aanrader voor iedereen die graag creatief bezig is. Probeer eens verschillende kleurtjes, mix and match en kijk wat je zelf het mooiste vindt.

Beautyproducten, eten, mode-items en juwelen zijn echt perfect voor lifestyle fotografie. Wanneer ik bijvoorbeeld een fotoshoot doe voor een merk van voedingsmiddelen, dan voeg ik ook graag wat ingrediënten toe. Van fruit, tot groenten of allerlei kruiden. Experimenteren is de boodschap! Ben je op zoek naar een productshoot of een bedrijfsphotoshoot? Bekijk dan zeker even mijn diensten, ik bied vaste pakketten aan voor bedrijven én kom graag bij jou langs op locatie.

Instagram post idee_ quotes

Inspirerende quotes

wie houdt er nu niet van quotes?  Je kan volgers hiermee inspireren, motiveren, je kan tonen waar jij in gelooft of zelfs een bepaald verhaal vertellen aan de hand van een quote. Als jij bijvoorbeeld gezonde voedingsmiddelen verkoopt, dan zal je waarschijnlijk op zoek gaan naar quotes over een gezonde levensstijl.

Als bedrijf is het wel steeds belangrijk om een duidelijke identiteit te behouden. Consistentie is héél belangrijk op social media! Jouw volgers moeten je bedrijf direct herkennen, eigenlijk al binnen de drie seconden!

Tip: gebruik daarom een bepaalde kleur. Heb je een huisstijl en maak je gebruik van bepaalde kleuren? Super! Kies een kleurtje uit en gebruik dit steeds als achtergrond voor quotes. Daarmee blijf je consistent.

Instagram post idee_ feestdagen

Feestdagen en themadagen

Stel een kalender met belangrijke feestdagen/ data op. Als voorbeeldje: Valentijn, Moederdag, Kerstmis en andere dagen zijn belangrijke dagen voor bedrijven.  Rond deze tijd kan je verschillende foto’s/ quotes/ video’s plaatsen die te maken hebben met de dag in kwestie.

Tip: naast belangrijke dagen is real time marketing ook belangrijk. Met real time marketing bedoel ik dat je de actualiteit op de voet volgt. De media verspreiden het nieuws en bedrijven spelen hier op in. Je kan dan als bedrijf bijvoorbeeld een topical advertentie maken waar je op het nieuws inspeelt.

Een goed voorbeeld hiervan is Bol.com. Zij hebben een social media team van specialisten die altijd de laatste nieuwtjes opvolgen. Dit mag ook gewoon iets grappigs zijn! Toen Tim uit Temptation Island plots niet meer met zijn Deborah wou trouwen, had Bol.com direct een heel leuke stunt klaarstaan waarbij ze de retour van ringen benadrukten.

Instagram post idee_ team

Persoonlijke kant: het team

Dit is een van de ideeën waar de meeste bedrijven vaak niet aan denken: de persoonlijke kant van het bedrijf. Mensen zijn sociale wezens en we vinden het gewoon fijn om te zien wie er nu achter een merk zit. Introduceer je team, vertel jouw volgers over hun sterktes, maak een grapje of bedank hen voor hun goede werk!

Goede werknemers maken een goed bedrijf. Ik ben het gezicht van mijn bedrijf én blog. Daarom probeer ik op regelmatige momenten een persoonlijk verhaal te delen. Social media gaat niet over de commerciële kant van het bedrijf, eigenlijk is het een soort van community. Als een bedrijf enkel producten promoot, dan zullen mensen echt afhaken (inclusief mezelf).

Instagram post idee_ reposts

Reposts

Reposts zijn ideaal als je geen inspiratie hebt. Dit zijn foto’s van klanten die jij dan repost op jouw social media. Moedig klanten aan om foto’s te maken en laat hen deze delen via een bepaalde hashtag, zodat jij dit op kan volgen. Als restaurant kan je bijvoorbeeld een bord ophangen in de ruimte met de juiste hashtags.

Tip: organiseer een kleine wedstrijd. Kies bijvoorbeeld één keer per maand de leukste foto uit én geef deze persoon een prijs. Als mensen foto’s delen op hun Instagram, dan zal je ook nieuwe klanten bereiken dus dat kan je alleen maar aanmoedigen!

Dit is mijn favoriete repost tool. Je kan deze app downloaden in de App Store en via de app dan alles reposten. De instructies zijn héél duidelijk en zo kan je gemakkelijk en snel jouw favoriete foto’s reposten.

Instagram post idee_ blogs

Blogs

Als bedrijf wil je natuurlijk verkeer naar je website verkrijgen. Het voornaamste doel is extra verkoop en klanten genereren. Dat klinkt misschien moeilijk, maar er zijn verschillende mogelijkheden om klanten naar de website te lokken! Ik raad al mijn klanten aan om een blog te starten. Geef deze pagina een naam, zoals bijvoorbeeld ‘nieuws’ of ‘blog’.

Begin dan met het schrijven van relevante content. Dat vraagt wel wat tijd, en als eigenaar heb je hier waarschijnlijk echt geen tijd voor maar het is belangrijk! Dit doe ik voor mijn klanten, hierdoor kunnen zij zich focussen op de core business van hun bedrijf. Goede teksten kunnen de ranking in zoekmachines positief beïnvloeden, daarom vraag je best raad bij een tekstschrijver.

Deel de link naar het artikel steeds op social media. Op Instagram is dit niet mogelijk, daar plak je de link in de ‘description box’. Als je dan een foto op je Instagram zet, dan kan je wel vermelden dat de link zich in de description box bevindt.

Via blog posts komen mensen op jouw website terecht. Dan is de kans groot dat ze ook andere pagina’s bekijken. Geen tijd voor het schrijven van blogs? Ik schrijf elke maand meerdere artikels voor verschillende klanten, lees meer op mijn copywriting-pagina.

Instagram post idee_ behind the scenes

Huidige situatie

Wat ben je op dit moment aan het doen? Deel een foto van jouw huidige situatie! Mensen vinden het leuk om een behind te scenes te krijgen op het werk. Het toont dan ook de persoonlijke kant van het bedrijf.

Tip: stel vragen. Vraag hen bijvoorbeeld wat zij op dit moment aan het doen zijn, om zo de interactie en het bereik van je post te vergroten. Het is een leuke en gemakkelijke manier om interactie te verkrijgen!

Als ik aan volgers vraag wat zij aan het doen zijn, dan krijg ik echt veel respons. Dit is de perfecte manier om een community te bouwen met loyale volgers en veel interactie.

Instagram post idee_ behind the scenes (1)

Instastory

Iets wat veel bedrijven vergeten: Instastories. Of ze weten niet exact hoe ze dit nu moeten gebruiken. Daarom deel ik deze week ook een blogpost waarbij ik dieper inga op Instastories.

Instastories is perfect om nieuwe potentiële klanten te bereiken. Het algoritme van Instagram is gebaseerd op interesses, dit wil zeggen dat enkel geïnteresseerde mensen jouw foto’s zullen zien. Daarnaast is Instastories geschikt om persoonlijke verhalen te delen, of toon wat je op dit moment aan het doen bent.

Tip: voeg ook hashtags toe aan jouw Stories. Het is nu ook mogelijk om hashtags te volgen, waardoor mensen deze foto’s ook zullen zien als zij de hashtag in kwestie volgen.

Ben je op zoek naar templates voor Instastories? Ik heb er enkele gemaakt, die je op deze pagina terugvindt. Je mag ze volledig gratis gebruiken! Klik met de rechtermuis op de foto om deze op te slaan.

Instagram post idee_ events

Events

Organiseer je binnenkort een event? Zorg er dan voor dat je live gaat op Instastories en dat je een foto plaatst gedurende het event. Op die manier kan iedereen zien wat er tijdens het event gebeurt. Pssst: schrijf na het event ook een blog over de dag en vergeet dit artikel zeker niet te delen op social media.

Tip: huur een fotograaf in die foto’s maakt gedurende het event. Je kan deze foto’s gebruiken op social media om te benadrukken hoe goed het event wel was! Mensen die niet konden komen waren er op deze manier toch ook nog een klein beetje bij.

Instagram post idee_ pers

Pers

Last but not least: de pers. Als magazines/ blogs iets over jou schrijven, deel dit dan ook op social media. Hetzelfde geldt voor goede reviews op Tripadvisor of jouw website, die deel je best ook op social media. Op die manier kan je potentiële klanten overtuigen van jouw kennis/ kwaliteit.

Tip: als een magazine iets over jou geschreven heeft, maak hier dan een mooie foto van en deel het op social media. Vergeet ook zeker het magazine niet te vermelden!

Naast deze tips zijn er nog heel wat ideeën. te veel om allemaal uit te leggen, maar dit zijn nog tien extra ideetjes die zeker van pas kunnen komen:

1.Throwback 

Als je geen tijd hebt om content te creëren, dan kan je altijd gebruik maken van een #throwback. De hashtag #throwbackthursday wordt heel vaak gebruikt, wanneer je een throwback op donderdag plaatst. Dit kan zelfs een foto zijn die je in het verleden al geplaatst hebt.

2. Iets vieren

Wanneer je iets te vieren hebt zoals het behalen van een doel, een verjaardag of trouw, dan kan je dit best delen met jouw volgers. Zij willen natuurlijk ook deel uitmaken van dit prachtig verhaal!

3. Video’s

Video’s zijn de perfecte manier om mensen geïnteresseerd te houden. Er zijn verschillende creatieve voorbeelden online, google het en probeer het eens zelf!

4. Behind the scenes 

Kijk eens rond op kantoor. Deel bijvoorbeeld een foto van hardwerkende collega’s, van de hond die ergens rondloopt op kantoor of van het productie proces. Behind te scenes zijn altijd interessant, omdat je zo aan volgers toont wat je op dagelijkse basis zoal doet!

5. Introduceer nieuwe werknemers 

Nieuwe werknemers introduceren is een goede manier om zo aan die persoonlijke connectie te werken. We vinden het allemaal fijn om de mensen achter een merk te leren kennen.

Vergeet niet dat goede werknemers een goed bedrijf maken!

6. Polls op Instastories

Ben je niet zeker welk item je moet toevoegen aan de collectie? Laat volgers beslissen. Op Instastories kan je tegenwoordig ook polls maken. Maak bijvoorbeeld een collectie van verschillende items en laat mensen stemmen. Op deze manier kan je ook zien of er interesse is in het product!

7.  Instagram Stories takeover

Een Instagram Stories takeover is de perfecte manier om te groeien. Je hebt vast al van influencers gehoord: mensen met een groot bereik op social media, die maar al te graag producten promoten op social media. Ga op zoek naar de geschikte influencer (eentje waar jullie in geloven én die ook bij de doelgroep past). Deze influencer zal dan in ruil voor een vast bedrag/ product jouw Instastories overnemen. Hij of zij zal dit misschien ook zelf delen op social media, waardoor jij nieuwe mensen bereikt.

Tip: ga de authenticiteit van de influencer na. Tegenwoordig kopen heel veel influencers volgers en dit zijn valse profielen die niets bijdragen. Als ze een groot aantal volgers hebben maar een relatief aantal likes en reacties, dan mag je er in de meeste gevallen zeker van zijn dat de volgers gekocht zijn.

8. Feiten over de sector

Feiten over de sector zijn perfect om te tonen dat jij een expert bent. Als voorbeeld: een theeproducent kan bijvoorbeeld volgers vertellen over de goede eigenschappen van thee, de ingrediënten of het productieproces.

9. organiseer een wedstrijd samen met een influencer 

Zoals ik al zei zijn influencers mensen met een groot publiek. Ze promoten producten op hun social media. Als bedrijf kan zo’n samenwerking echt heel relevant zijn en kan het ook nieuwe volgers opleveren!

Tip: maak duidelijke afspraken. Bespreek samen wat volgers moeten doen om kans te maken op de prijs. Ze kunnen bijvoorbeeld iemand taggen in de foto, of de influencer en jouw bedrijf volgen op social media.

10. Keep it real 

Last but not least: keep it real Dit is mijn belangrijkste advies. Achter een bedrijf zitten ook gewoon maar mensen. Wees eerlijk en persoonlijk. Niet alleen die commerciële kant promoten dus!

11. Actualiteit volgen

Inspelen op de actualiteit is altijd een goed idee. Volg daarom het nieuws in je sector op de voet op. Een goed voorbeeld is Bol.com, het marketingteam achter Bol volgt de actualiteit en speelt daar maar al te graag op in met grappige woordkeuzes of social media posts.

Je moet waarde bieden

Onthou dit: het is belangrijk dat je steeds waarde blijft bieden, vraag je dus bij elke Instagram post af of dit nuttig is voor je doelgroep. Denk vooral probleemoplossend: naar wat zijn je potentiële klanten op zoek? Hoe kan jij hun probleem oplossen?

Je denkt dus beter vanuit je klant, dan vanuit je zelf.

Gratis marketingtips

Wil je elke week 1 mailtje ontvangen boordevol gratis marketingtips? Mijn nieuwsbrief wordt nu al door heel wat ondernemers in België en Nederland gelezen, zo kunnen we samen nog meer werken aan online groei. In deze mailings komt echt alles aan bod: welke kanalen je best inzet voor jouw bedrijf, welke content werkt op social media en hoe je teksten schrijft die echt resulteren in meer klanten.

10% korting in mijn webshop, speciaal voor jou!

Vind je het moeilijk om zelf foto’s te maken voor jouw social media?  Via mijn webshop bied ik templates, stockfoto’s en ander marketing materiaal aan, waarmee je jouw kanalen naar een hoger niveau tilt. Ik bied dit aan tegen eerlijke prijzen, omdat ik merkte dat er heel wat materiaal wordt verkocht tegen hoge prijzen.

Als je je inschrijft voor de nieuwsbrief krijg je trouwens 10% korting op jouw eerste bestelling! Neem een kijkje via deze link: www.thesocialcreative.be 

2 Comments

Leave a comment

0.0/5

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.