fbpx
Skip to content Skip to footer

{:en}Everything you need to know about Instagram Stories for business + free templates{:}{:nl}De complete gids over Instagram Stories voor bedrijven + gratis templates{:}

{:nl}
Instagram Stories tips

Ik herinner mij het echt nog goed, toen Instagram dé nieuwste tool aankondigde: Instastories. Volgens velen was dit slechts een kopie van Snapchat, en dit nieuw snufje kreeg dan ook echt bakken vol kritiek. Onterecht, want achteraf bleek dit een betere versie van Snapchat te zijn. Bepaalde celebs ruilden snapchat zelfs in voor Instastories, dus dan weet je wel genoeg. Het heeft echt zoveel te bieden voor bedrijven en ik raad klanten dan ook altijd aan om hier alles op in te zetten. Toch weet de meerderheid nog niet exact hoe je die Instastories nu optimaal kunt benutten. En omdat ik mijn passie graag met jullie deel, is het tijd voor een klein lesje Instastories. Ik vertel jullie meer over de mogelijkheden, de voordelen en deel ook enkele gratis templates met jullie.

 

De voordelen van Instagram Stories

Instagram Stories heeft zoveel te bieden voor bedrijven, daarom raad ik iedereen aan om het te gebruiken. Ik zet de verschillende voordelen voor je op een rijtje:
 • Eerst en vooral kan je zien hoeveel personen de Story gezien hebben. Je kan ook bijvoorbeeld zien hoeveel mensen op een tag klikken, door swipen of jouw verhaal verlaten. Het biedt dus heel veel relevante cijfers voor bedrijven.
 • Met Instagram Stories bereik je als bedrijf niet enkel jouw eigen volgers, maar ook geïnteresseerde potentiële klanten. Je kan hashtags toevoegen aan die Stories én tegenwoordig is het ook mogelijk om bepaalde hashtags te volgen. Daardoor zullen jouw Stories dus ook verschijnen bij mensen die jou nog niet volgen.
 • Het is een leuke en creatieve manier om interactie te verkrijgen met de doelgroep. Instagram zelf is echt zeer visueel en de foto’s sluiten best goed bij elkaar aan. Op Instagram Story is het allemaal wat losser, dit moet niet echt perfect zijn.
 • Via Stories krijg je ook verkeer naar je website. Vanaf 10.000 volgers is het mogelijk om links toe te voegen aan Stories. Hierdoor kunnen lezers naar boven swipen en zo komen ze terecht op de website. Ideaal dus om meer bezoekers te trekken naar de website!
Instagram Stories hoe werkt het

Hoe Instagram Stories zelf gebruiken

De voordelen kennen we al, maar hoe gebruik je Instagram Stories nu zelf voor jouw bedrijf? Eigenlijk is dit heel simpel:

 1. Scrol naar rechts als je op je home pagina zit, of druk op het camera icoontje links vanboven, om de camera van Instagram Stories te openen.
 2. Maak een foto door gewoon op het record knopje te drukken (het rode knopje) of maak een video door de knop lang in te drukken. Daarnaast kan je ook kiezen voor een boomerang, rewind of hands-free video! Ook handig: door op het cirkeltje links vanonder te drukken kan je zelf foto’s invoegen vanaf je gsm.

Daarnaast zijn er nog heel wat mogelijkheden, die ik nu allemaal uitleg!

De mogelijkheden van Instagram Stories voor bedrijven

Je hebt al een foto toegevoegd op Instagram Stories. Maar nu kan je deze ook nog verder bewerken en/ of extra zaken toevoegen. Zo kan je via Stories een poll invoegen waarbij volgers kunnen stemmen op hun favoriet. Dit is bijvoorbeeld interessant als je een webshop hebt en niet zeker bent welke stuks je wilt toevoegen aan de nieuwe collectie. Op die manier laat je volgers zelf kiezen en weet je of er interesse is.

Ten tweede kan je ook hashtags toevoegen, mensen taggen of een locatie toevoegen. Dit is heel interessant en als bedrijf kan je dit best gebruiken. Waarom? Tegenwoordig is het mogelijk om hashtags te volgen op Instagram. Mensen die bijvoorbeeld de hashtag #teatime volgen zullen dan ook jouw foto zien als jij die hashtag gebruikt hebt. Daarnaast ook altijd een locatie toevoegen, want die Stories worden ook getoond als mensen bepaalde locaties opzoeken.

Toevoegen aan highlights

De laatste nieuwe update van Instagram bestond ook uit een volledig nieuwe tool: de highlights. Dit zijn kleine cirkels op jouw pagina waar je jouw beste Stories per categorie kunt plaatsen. Hierdoor krijgen volgers direct een overzicht van jouw favoriete momenten. In tegenstelling tot Stories die na bepaalde tijd verdwijnen, is zo’n Highlight permanent beschikbaar op jouw profiel.

Ik heb bijvoorbeeld een highlight ‘work’ eentje met ‘photoshoots’ en ‘social media’. Zo kan iedereen direct ook zien waar ik mee bezig ben.

Een duidelijke identiteit is heel belangrijk op social media. Daarom kan je de omslagfoto’s van de cirkels ook aanpassen met eigen icoontjes. Zelf koos ik voor een roze achtergrond omdat deze kleur vaak terugkomt op mijn website en social media. Je trekt best je volledige huisstijl door op social media.

Content ideeën

Het formaat van Instagram Stories

Voor alle Stories gebruik je best een aangepast formaat. Foto’s die te klein of te groot zijn worden aangepast en zullen daardoor in de meeste gevallen niet mooi zijn. Algemeen geldt dat 1080px – 1920px perfect is qua formaat. Omdat ik het lastig vind foto’s altijd aan te passen naar dat formaat, heb ik een sjabloon gemaakt via het online programma Canva. Met dit programma kan je echt zoveel en ik gebruik het echt voor alles! Zij hebben aparte sjablonen voor bijvoorbeeld een Facebookpost, Instagram Stories en dergelijke. Als je op de website van Canva zit kan je rechts vanboven ook kiezen voor ‘use custom dimensions’. Gebruik daar de dimensies die ik hierboven heb aangehaald en dan heb je een perfecte Story!

Gratis templates

Er kruipt veel tijd in het ontwerpen van Instagram Stories. Daarom ontwierp ik een aantal gratis templates, die allemaal op mijn Pinterest staan. Deze templates zijn geschikt voor Canva en kunnen volledig aangepast worden (kleur, icoon, foto’s…).

Het is wel belangrijk om de stappen correct te volgen als je deze templates wilt gebruiken.

 1. Kies jouw favoriete template op mijn Pinterest bord.
 2. Klik op de link (bezoeken), deze verwijst je door naar Canva.
 3. BELANGRIJKE STAP: druk op ‘file’ en daarna op ‘make a copy’. Als je dit niet doet zal je mijn lay-out aanpassen. Wanneer je op ‘make a copy’ drukt zal Canva een kopie maken op jouw profiel. Daardoor zal jouw design ook opgeslagen worden waardoor je deze altijd kunt gebruiken.
 4. Daarna kan je kleuren en icoontjes zelf aanpassen of zelf foto’s toevoegen. Daarvoor verwijs ik je graag door naar de tutorials van Canva. Ik zou het zelf met veel plezier willen uitleggen, maar er zijn zoveel mogelijkheden waardoor dit iets te lang zou duren. En neen, je hoeft echt geen expert te zijn! Canva is een gemakkelijke en zeer fijne tool om te gebruiken.
 

Content ideeën voor bedrijven

Je weet nu hoe je zelf Instagram Stories kan maken voor jouw bedrijf. Maar wat doe je hier nu mee? Goede vraag en daarom deel ik enkele ideeën waardoor je nooit meer zonder inspiratie zit.

 • Live video: Als bedrijf is een live video bijvoorbeeld interessant tijdens een event. Mensen die niet aanwezig konden zijn blijven zo toch op de hoogte! En je toont aan de buitenwereld hoe interessant het event was.
 • Toon de producten. Als kledingmerk kan het bijvoorbeeld interessant zijn om looks te tonen op jouw Stories. Zoals eerder aangehaald is het mogelijk om een link toe te voegen wanneer je 10.000 volgers hebt. Daardoor kan je ze direct leiden naar de outfit op de website.
 • Deel een quote. Quotes zijn heel interessant omdat we ons daarmee kunnen identificeren. Dit kan ook vanalles zijn: een motiverende quote, gewoon iets grappig of iets over het bedrijfsleven.
 • Deel een blog post. Als je geen link kan toevoegen aan jouw Story kan je wel zeggen dat de link in jouw Description Box staat. Dit is het tekstje op jouw Instagram-profiel.
 • Laat volgers weten wat je op het moment aan het doen bent. Instagram Stories is echt veel losser dan Instagram zelf. Het moet niet allemaal perfect zijn! Tip: toon niet enkel de positieve kant van het leven, als ondernemer sta je soms voor uitdagingen. Je bent ook maar eens mens en dit zorgt voor de persoonlijke kant van jouw bedrijf!
 • Behind the scenes. We vinden zo’n behind the scenes allemaal stiekem wel leuk. Toon bijvoorbeeld het productieproces of gun volgers een blik achter de schermen op kantoor.
 • Deel antwoorden op vragen.  Op mijn Pinterest vind je verschillende templates waarbij je volgers over jezelf kan vertellen. Die persoonlijke kant is héél belangrijk op social media. Wat bedrijven vaak vergeten is dat je met social media in eerste instantie niet de commerciële kant benadrukt. Oké je kan af en toe producten delen, maar de persoonlijke kant is veel belangrijker. Op die manier werk je aan een trouwe community!
 • Reposts van klanten. Altijd leuk als klanten foto’s delen. Spijtig genoeg doen veel bedrijven er niets mee, terwijl dit echt heel interessant is! Als klanten iets positief delen, deel dit dan ook op Instastories. Op die manier zien potentiële klanten dat het product wel in de smaak valt.
 • Aanwezigheid in de pers: Zijn jouw producten onlangs in magazines of op websites/ blogs verschenen? Heerlijk! Zo’n nieuws moet uiteraard ook gedeeld worden.

Interessante tools

Er zijn heel wat interessante apps waarmee je gemakkelijk templates kan inzetten voor jouw bedrijf. Dan denk ik direct aan StoryArt want dat is mijn persoonlijke favoriet. Je vindt er zowel gratis als betalende templates die je voor een klein bedragje aankoopt. Unfold is misschien wel de meest populaire app onder bloggers en influencers, deze app is de laatste tijd razend populair geworden.

Ken je zelf nog interessante apps of tools? Laat het zeker even weten, dan voeg ik ze toe aan het lijstje!

Meer lezen over social media? Dat kan! Ik schreef al een artikel over hoe je Instagram kan inzetten voor jouw bedrijf. Daarnaast schreef ik een post over leuke achtergronden die je kan gebruiken voor Instagram-fotografie. Een volledig overzicht van mijn social media tips vind je hier: www.littlelouvain.com/nl/category/freelancelife/

Gratis marketingtips in je mailbox

Wil je graag elke week 1 mailtje ontvangen met gratis marketingtips? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. Al heel wat bedrijven in België en Nederland hebben zich ingeschreven voor mijn nieuwsbrief. 

In deze nieuwsbrief heb ik het over online marketing, social media, copywriting en de juiste content.

Inschrijven kan hier: 

Littlelouvain
 
{:}{:en}How to use Instagram Stories I remember that moment when Instagram first introduced Instagram Stories. We all thought Instagram was copying Snapchat but at that time we didn’t really know what Instagram Stories is about. And it turned out to be a better tool than Snapchat  At one time, Snapchat was the fastest growing social media platform but last year Instagram has beaten Snapchat. Some celebs like Kylie Jenner started using Instagram Stories and made Snapchat lose a lot of money because of their social influence. Business owners should really start using Instagram Stories, it has so much to offer. But somehow a lot of companies don’t know how to use this new tool. Today I’m sharing why you should use it and how you can take your social media to the next level using this tool. And I’m sharing free templates with you!

[one_half]

 Instagram Stories: the advantages for business

Instagram Stories has so much to offer. I’ll quickly explain why you should use this for your company/ blog:
 • You can see how much views your Story has. Besides that it’s also possible to see how many people have clicked on a certain hashtag, how many decided to leave your Story and how many of them decided to swipe up. These are all relevant numbers to companies.
 • Instagram Stories is a great way to reach both followers and people who aren’t following you yet. You’re able to add hahshtags and locations to Stories, which is a great way to reach new people.
 • It’s a fun and creative way to increase engagement. Instagram is all about having the perfect feed and being consistent. Instagram Stories isn’t as ‘perfect’, you can share whatever you want.
 • Instagram Stories is perfect to get traffic to your website. When you have more than 10.000 followers, you’re able to add a link to your Stories and followers can ‘swipe up’ to read or visit your blog post/ website.
[/one_half] [one_half_last]Why you should use Instagram Stories for Business [/one_half_last] [one_half][/one_half] [one_half_last] [/one_half_last]

How to use Instagram Stories

We know everything about the advantages, but how do you use Instagram Stories for you business/ blog? It’s not that difficult:
 1. Swipe right when you’re on your homepage. Or press the little ‘camera button’ in the upper left corner to open Instagram Stories.
 2. Make a picture by clicking on the record button (the circle). Or make a video by holding the button down for as long as you want.
 3. It’s also possible to make a Boomerang, rewind or hands-free photo. Want to use a photo you took with you mobile phone? Press the little circle in the left lower corner and choose your photo.
There are so many possibilities, which I’ll explain right now. [one_half]How to use Instagram Stories for Business[/one_half][one_half_last]Possibilities Instagram Stories for business[/one_half_last]

The possibilities of Instagram Stories for business

Now you know how to add photos to your Instagram Stories, but there are other possibilities as well. Once you’ve uploaded your picture, you can add stickers, gifs, locations, hashtags… You can also insert polls, which is great for business owners. If you don’t know which item you should add to your collection, you can ask clients/ followers what they would like. Add hashtags and locations if you want to reach more people. It’s possible to follow certain hashtags and your post will appear if they search for locations.

Add Stories to highlights

In 2017, Instagram released one of it’s biggest updates: Stories Highlights and Archive. This allows everyone to create permanent collections. Story Highlights appear below your profile photo and bio, these are available for your followers to view any time, unlike Instagram Stories which is only available for 24 hours. I created 3 different hightlights all with the same branding. This is really important on social media because it allows followers to easily recognize your business. My highlights are ‘work’, ‘photo shoots’ and ‘social media’. How to make Instagram Story highlights

How to make highlights

You can create your own highlights, because branding is everything. This isn’t that difficult at all. I’ll quickly explain how you can make your own highlights. Canva is my favourite online editing tool and is completely free! Make an account on Canva  because this enables you to save all your favourite designs. Steps:
 1. Click on ‘create a design‘.
 2. Scroll down and you’ll find this section ‘social media and e-mail headers‘. Choose ‘Etsy Shop Icon‘.
 3. Now you can create your own design. Click on ‘background’ to choose a background color. Go to ‘elements’ and choose ‘illustrations’ if you want to find nice icons.
If your design is ready, download the picture and add it to your Instagram Story. When you look at the Highlight circles, you’ll see ‘new’. Press that button to create a new highlight. Go to your Instagram Story (the one you just uploaded), in the right corner you’ll see 3 little dots. Press it and choose ‘edit Highlight’. This enables you to edit the cover. Et voilà your highlight is ready!

Size of Instagram Stories

Another important thing you should keep in mind: Instagram Stories have certain dimensions. If you upload a photo on your Stories, Instagram will automatically change it to fit the size. The perfect dimensions are 1080px – 1920px.  I always forget this, that’s why I made a custom design in Canva. This way you can add your photos to this design and the result will always turn out great. In the right upper corner of Canva you can choose for ‘Use Custom Dimensions‘. Create a template and you’ll never have to choose the dimensions ever again!

Free templates for business & blogs

It takes a lot of time and effort to make great content for Instagram Stories. That’s why I created a few free templates, which you can find on my Pinterest Board. These templates were made with Canva and you can completely customize them. Follow the steps:
 1. Choose your favourite template on my Pinterest board.
 2. Click on the link (visit the page), this will bring you to my template in Canva.
 3. VERY IMPORTANT STEP: press ‘file’ and then ‘make a copy’ in the upper corner. If you don’t do this, you’ll completely change my template. When you press ‘make a copy’ Canva will add the design to your account.
 4.  Choose your colors, icons, text… Take a look at the Canva tutorials if you want to learn designing yourself. And no you don’t have to be an expert, Canva is such an easy and fun tool to use.
[one_half]Instagram story template [/one_half][one_half_last]Instagram Story Template [/one_half_last]

Content ideas for business

You know how to design Instagram Stories yourself. But why do you use this? I’m sharing some great content ideas, and you’ll never run out of ideas ever again.
 • Live video: As a business you should do a live video during an event. People who weren’t able to come to your event will see this as well. And we all love behind the scenes!
 • Show your products. As a fashion brand it can be a great thing to show outfits and to add a link. When you have over 10.000 followers you’re able to add a link to your Stories. Followers can swipe up to visit the link.
 • Share a fun quote. Something which inspires you or to motivate your followers.
 • Share blog posts. If you’re not able to add a link, let your followers know they can find the link in the description box.
 • Let people know what you’re doing at the moment. Instagram Stories are less ‘formal’ than your feed on Instagram. It shouldn’t be perfect.
 • Behind the scenes. We all love to see the production process or a behind the scenes in your office.
 • Answer some questions.  On my Pinterest board you’ll find some templates where you can tell followers about yourself. Social media is all about the personal side of a business, not only the commercial side. It’s a great way to create a community.
 • Reposts of clients. Are they using one of your products? Share the photo on your Instastories.
 • Press coverage: share articles about your brand.
Want to read more about social media? I wrote a post about Instagram for business  or read about great backdrop ideas for Instagram photography. I also have a page full of social media tips, which you can find over here: www.littlelouvain.com/category/freelancelife/  Signature blogger Littlelouvain
{:}

2 Comments

 • Eline van Sukhi.nl
  Posted november 29, 2018 at 9:17 pm

  Dit zijn echt goede tips!
  Ik ga ze zeker inzetten voor verschillende dingen :).

  Groetjes,
  Eline van Sukhi.nl

 • Post Author
  Elien
  Posted november 30, 2018 at 1:56 pm

  Zo leuk om te lezen!
  Veel plezier ermee! Xx

Leave a comment

0.0/5

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.