fbpx

De complete gids over Instagram Stories voor bedrijven + gratis templates

Instagram Stories tips

Ik herinner mij het echt nog goed, toen Instagram dé nieuwste tool aankondigde: Instastories. Volgens velen was dit slechts een kopie van Snapchat, en dit nieuw snufje kreeg dan ook echt bakken vol kritiek. Onterecht, want achteraf bleek dit een betere versie van Snapchat te zijn. Bepaalde celebs ruilden snapchat zelfs in voor Instastories, dus dan weet je wel genoeg. Het heeft echt zoveel te bieden voor bedrijven en ik raad klanten dan ook altijd aan om hier alles op in te zetten. Toch weet de meerderheid nog niet exact hoe je die Instastories nu optimaal kunt benutten. En omdat ik mijn passie graag met jullie deel, is het tijd voor een klein lesje Instastories. Ik vertel jullie meer over de mogelijkheden, de voordelen en deel ook enkele gratis templates met jullie.

 

De voordelen van Instagram Stories

Instagram Stories heeft zoveel te bieden voor bedrijven, daarom raad ik iedereen aan om het te gebruiken. Ik zet de verschillende voordelen voor je op een rijtje:
 • Eerst en vooral kan je zien hoeveel personen de Story gezien hebben. Je kan ook bijvoorbeeld zien hoeveel mensen op een tag klikken, door swipen of jouw verhaal verlaten. Het biedt dus heel veel relevante cijfers voor bedrijven.
 • Met Instagram Stories bereik je als bedrijf niet enkel jouw eigen volgers, maar ook geïnteresseerde potentiële klanten. Je kan hashtags toevoegen aan die Stories én tegenwoordig is het ook mogelijk om bepaalde hashtags te volgen. Daardoor zullen jouw Stories dus ook verschijnen bij mensen die jou nog niet volgen.
 • Het is een leuke en creatieve manier om interactie te verkrijgen met de doelgroep. Instagram zelf is echt zeer visueel en de foto’s sluiten best goed bij elkaar aan. Op Instagram Story is het allemaal wat losser, dit moet niet echt perfect zijn.
 • Via Stories krijg je ook verkeer naar je website. Vanaf 10.000 volgers is het mogelijk om links toe te voegen aan Stories. Hierdoor kunnen lezers naar boven swipen en zo komen ze terecht op de website. Ideaal dus om meer bezoekers te trekken naar de website!
Instagram Stories hoe werkt het

Hoe Instagram Stories zelf gebruiken

De voordelen kennen we al, maar hoe gebruik je Instagram Stories nu zelf voor jouw bedrijf? Eigenlijk is dit heel simpel:

 1. Scrol naar rechts als je op je home pagina zit, of druk op het camera icoontje links vanboven, om de camera van Instagram Stories te openen.
 2. Maak een foto door gewoon op het record knopje te drukken (het rode knopje) of maak een video door de knop lang in te drukken. Daarnaast kan je ook kiezen voor een boomerang, rewind of hands-free video! Ook handig: door op het cirkeltje links vanonder te drukken kan je zelf foto’s invoegen vanaf je gsm.

Daarnaast zijn er nog heel wat mogelijkheden, die ik nu allemaal uitleg!

De mogelijkheden van Instagram Stories voor bedrijven

Je hebt al een foto toegevoegd op Instagram Stories. Maar nu kan je deze ook nog verder bewerken en/ of extra zaken toevoegen. Zo kan je via Stories een poll invoegen waarbij volgers kunnen stemmen op hun favoriet. Dit is bijvoorbeeld interessant als je een webshop hebt en niet zeker bent welke stuks je wilt toevoegen aan de nieuwe collectie. Op die manier laat je volgers zelf kiezen en weet je of er interesse is.

Ten tweede kan je ook hashtags toevoegen, mensen taggen of een locatie toevoegen. Dit is heel interessant en als bedrijf kan je dit best gebruiken. Waarom? Tegenwoordig is het mogelijk om hashtags te volgen op Instagram. Mensen die bijvoorbeeld de hashtag #teatime volgen zullen dan ook jouw foto zien als jij die hashtag gebruikt hebt. Daarnaast ook altijd een locatie toevoegen, want die Stories worden ook getoond als mensen bepaalde locaties opzoeken.

Toevoegen aan highlights

De laatste nieuwe update van Instagram bestond ook uit een volledig nieuwe tool: de highlights. Dit zijn kleine cirkels op jouw pagina waar je jouw beste Stories per categorie kunt plaatsen. Hierdoor krijgen volgers direct een overzicht van jouw favoriete momenten. In tegenstelling tot Stories die na bepaalde tijd verdwijnen, is zo’n Highlight permanent beschikbaar op jouw profiel.

Ik heb bijvoorbeeld een highlight ‘work’ eentje met ‘photoshoots’ en ‘social media’. Zo kan iedereen direct ook zien waar ik mee bezig ben.

Een duidelijke identiteit is heel belangrijk op social media. Daarom kan je de omslagfoto’s van de cirkels ook aanpassen met eigen icoontjes. Zelf koos ik voor een roze achtergrond omdat deze kleur vaak terugkomt op mijn website en social media. Je trekt best je volledige huisstijl door op social media.

Content ideeën

Het formaat van Instagram Stories

Voor alle Stories gebruik je best een aangepast formaat. Foto’s die te klein of te groot zijn worden aangepast en zullen daardoor in de meeste gevallen niet mooi zijn. Algemeen geldt dat 1080px – 1920px perfect is qua formaat. Omdat ik het lastig vind foto’s altijd aan te passen naar dat formaat, heb ik een sjabloon gemaakt via het online programma Canva. Met dit programma kan je echt zoveel en ik gebruik het echt voor alles! Zij hebben aparte sjablonen voor bijvoorbeeld een Facebookpost, Instagram Stories en dergelijke. Als je op de website van Canva zit kan je rechts vanboven ook kiezen voor ‘use custom dimensions’. Gebruik daar de dimensies die ik hierboven heb aangehaald en dan heb je een perfecte Story!

Gratis templates

Er kruipt veel tijd in het ontwerpen van Instagram Stories. Daarom ontwierp ik een aantal gratis templates, die allemaal op mijn Pinterest staan. Deze templates zijn geschikt voor Canva en kunnen volledig aangepast worden (kleur, icoon, foto’s…).

Het is wel belangrijk om de stappen correct te volgen als je deze templates wilt gebruiken.

 1. Kies jouw favoriete template op mijn Pinterest bord.
 2. Klik op de link (bezoeken), deze verwijst je door naar Canva.
 3. BELANGRIJKE STAP: druk op ‘file’ en daarna op ‘make a copy’. Als je dit niet doet zal je mijn lay-out aanpassen. Wanneer je op ‘make a copy’ drukt zal Canva een kopie maken op jouw profiel. Daardoor zal jouw design ook opgeslagen worden waardoor je deze altijd kunt gebruiken.
 4. Daarna kan je kleuren en icoontjes zelf aanpassen of zelf foto’s toevoegen. Daarvoor verwijs ik je graag door naar de tutorials van Canva. Ik zou het zelf met veel plezier willen uitleggen, maar er zijn zoveel mogelijkheden waardoor dit iets te lang zou duren. En neen, je hoeft echt geen expert te zijn! Canva is een gemakkelijke en zeer fijne tool om te gebruiken.
 

Content ideeën voor bedrijven

Je weet nu hoe je zelf Instagram Stories kan maken voor jouw bedrijf. Maar wat doe je hier nu mee? Goede vraag en daarom deel ik enkele ideeën waardoor je nooit meer zonder inspiratie zit.

 • Live video: Als bedrijf is een live video bijvoorbeeld interessant tijdens een event. Mensen die niet aanwezig konden zijn blijven zo toch op de hoogte! En je toont aan de buitenwereld hoe interessant het event was.
 • Toon de producten. Als kledingmerk kan het bijvoorbeeld interessant zijn om looks te tonen op jouw Stories. Zoals eerder aangehaald is het mogelijk om een link toe te voegen wanneer je 10.000 volgers hebt. Daardoor kan je ze direct leiden naar de outfit op de website.
 • Deel een quote. Quotes zijn heel interessant omdat we ons daarmee kunnen identificeren. Dit kan ook vanalles zijn: een motiverende quote, gewoon iets grappig of iets over het bedrijfsleven.
 • Deel een blog post. Als je geen link kan toevoegen aan jouw Story kan je wel zeggen dat de link in jouw Description Box staat. Dit is het tekstje op jouw Instagram-profiel.
 • Laat volgers weten wat je op het moment aan het doen bent. Instagram Stories is echt veel losser dan Instagram zelf. Het moet niet allemaal perfect zijn! Tip: toon niet enkel de positieve kant van het leven, als ondernemer sta je soms voor uitdagingen. Je bent ook maar eens mens en dit zorgt voor de persoonlijke kant van jouw bedrijf!
 • Behind the scenes. We vinden zo’n behind the scenes allemaal stiekem wel leuk. Toon bijvoorbeeld het productieproces of gun volgers een blik achter de schermen op kantoor.
 • Deel antwoorden op vragen.  Op mijn Pinterest vind je verschillende templates waarbij je volgers over jezelf kan vertellen. Die persoonlijke kant is héél belangrijk op social media. Wat bedrijven vaak vergeten is dat je met social media in eerste instantie niet de commerciële kant benadrukt. Oké je kan af en toe producten delen, maar de persoonlijke kant is veel belangrijker. Op die manier werk je aan een trouwe community!
 • Reposts van klanten. Altijd leuk als klanten foto’s delen. Spijtig genoeg doen veel bedrijven er niets mee, terwijl dit echt heel interessant is! Als klanten iets positief delen, deel dit dan ook op Instastories. Op die manier zien potentiële klanten dat het product wel in de smaak valt.
 • Aanwezigheid in de pers: Zijn jouw producten onlangs in magazines of op websites/ blogs verschenen? Heerlijk! Zo’n nieuws moet uiteraard ook gedeeld worden.

Interessante tools

Er zijn heel wat interessante apps waarmee je gemakkelijk templates kan inzetten voor jouw bedrijf. Dan denk ik direct aan StoryArt want dat is mijn persoonlijke favoriet. Je vindt er zowel gratis als betalende templates die je voor een klein bedragje aankoopt. Unfold is misschien wel de meest populaire app onder bloggers en influencers, deze app is de laatste tijd razend populair geworden.

Ken je zelf nog interessante apps of tools? Laat het zeker even weten, dan voeg ik ze toe aan het lijstje!

Meer lezen over social media? Dat kan! Ik schreef al een artikel over hoe je Instagram kan inzetten voor jouw bedrijf. Daarnaast schreef ik een post over leuke achtergronden die je kan gebruiken voor Instagram-fotografie. Een volledig overzicht van mijn social media tips vind je hier: www.littlelouvain.com/nl/category/freelancelife/

Gratis marketingtips in je mailbox

Wil je graag elke week 1 mailtje ontvangen met gratis marketingtips? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. Al heel wat bedrijven in België en Nederland hebben zich ingeschreven voor mijn nieuwsbrief. 

In deze nieuwsbrief heb ik het over online marketing, social media, copywriting en de juiste content.

Inschrijven kan hier: 

Littlelouvain
 

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief

* indicates required

Kruis dit vakje aan

Uitschrijven kan op elk moment

2 Reacties

 1. november 29, 2018 / 9:17 pm

  Dit zijn echt goede tips!
  Ik ga ze zeker inzetten voor verschillende dingen :).

  Groetjes,
  Eline van Sukhi.nl

 2. Elien
  Auteur
  november 30, 2018 / 1:56 pm

  Zo leuk om te lezen!
  Veel plezier ermee! Xx

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

zes + twee =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.