fbpx
Skip to content Skip to footer

{:en}Why you should use long tail keywords to drive traffic to your website{:}{:nl}De kracht van long tail zoekwoorden voor SEO {:}

De kracht van long tail zoekwoorden voor SEO

Verkeer leiden naar een website, het kan soms moeilijk zijn. Zeker wanneer je nog maar recent van start bent gegaan, want alle begin is moeilijk. Het kan dan ook heel demotiverend zijn als je weinig bezoekers hebt op je website! Daarom is het belangrijk om bezig te zijn met zoekmachine optimalisatie, ook wel search engine optimization (SEO) in het Engels. Er bestaat ook heel wat verwarring over SEO. Vraag maar eens aan experts hoe zij dit aanpakken en je krijgt gegarandeerd uiteenlopende antwoorden. Waarom? Het algoritme van Google bestaat uit heel wat componenten. Ze houden met honderden factoren rekening voor hun ranking, en natuurlijk weten we niet alles over dit algoritme.

Je hebt misschien ook al wel van long tail zoekwoorden gehoord. Deze zoekwoorden zijn heel belangrijk om verkeer naar jouw website te brengen. Benieuwd? Vandaag vertel ik je meer over dit type zoekwoord en waarom het belangrijk is om jouw ranking te verbeteren. Daarnaast vertel ik je ook hoe jij SEO echt goed kunt toepassen in 2018!

De definitie van SEO

First things first, ik zal eerst kort uitleggen wat SEO nu juist betekent. SEO is de afkorting voor search engine optimization. Dit omvat alle technieken of tactieken die je toepast om een hogere ranking te verkrijgen in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google, Yahoo of Bing. Dit is echt heel belangrijk want hoe hoger je scoort, hoe meer organisch verkeer op jouw website terechtkomt. Er zijn verschillende soorten verkeer:

  • Organisch: dit is verkeer afkomstig van zoekmachines, die je gratis verkregen hebt.
  • Direct: Wanneer iemand het adres manueel ingeeft in de zoekbalk of wanneer de bron niet bekend is.
  • Verwijzing: wanneer een andere website (geen zoekmachine) naar jouw website verwijst/ linkt.
  • Sociaal: alle verkeer afkomstig van social media kanalen.
  • (…)

Als je het organisch verkeer wilt verhogen, dan hou je best rekening met SEO. Vaak krijg ik van klanten de vraag hoe zij de ranking van hun website kunnen verbeteren. Eigenlijk is er geen simpel antwoord op deze vraag, want het algoritme van Google bestaat uit honderden factoren en ze updaten regelmatig. Mijn advies: focus nooit op slechts één ding.  En geloof ook zeker niet alles wat je op het internet leest. Vaak krijgen klanten een slecht advies van bepaalde online marketing bedrijven, en dat maakt me ook best kwaad! Daarom vertel ik eerst even hoe jij SEO echt kunt gebruiken in 2018.

SEO in 2018

Laten we eerst één ding duidelijk maken: SEO gaat niet enkel om zoekwoorden. Ik hoor het wel vaker: “ah SEO is toch gewoon zoekwoorden in teksten integreren?” Neen absoluut niet. Oké, zoekwoorden spelen inderdaad een belangrijke rol en het is ook het startpunt binnen een SEO strategie. In het verleden analyseerde Google een complete website en daarbij keek de zoekmachine naar de content (titel, alt tags, de url…) waarbij ook de zoekwoorden bekeken werden.

Maar Google en andere zoekmachines zijn veel slimmer geworden! Ze hebben verschillende updates gedaan en het algoritme omvat dus heel wat nieuwigheden. Daardoor heeft het ook een impact op zoekwoorden en alleen focussen op zo’n woorden is dus geen slim idee.  Ik vertel je iets meer over SEO in 2018 en wat je kan doen om jouw ranking te verbeteren.

1.Ranking factors Google

Een van de belangrijkste ranking tools is Rankbrain. Dit is een soort van machine die Google helpt met het sorteren van zoekresultaten. Klinkt ingewikkeld maar eigenlijk kan je het zo bekijken: Rankbrain geeft je zoekresultaten waarin je mogelijk geïnteresseerd bent. Ik geef een voorbeeld. Je hebt zin in een mango smoothie en zoekt dit op op Google. De vijfde link lijkt je interessant en je klikt erop. Het artikel is geweldig en je blijft dus lange tijd op de website om alles te lezen. Google merkt dit op en zal aannemen dat deze pagina interessant is. Hierdoor krijgt deze website waarschijnlijk een ranking boost. Maar het omgekeerde kan ook. Je klikt op de eerste link maar eigenlijk is dit totaal niet interessant. Je verlaat de website al na drie minuten en dat is ook Google opgevallen. Hup, zij dalen dus in ranking!

Google hecht dus aandacht aan twee héél belangrijke dingen: Hoe lang je op de website blijft (ook wel Dwell time in het Engels) en het percentage van mensen die op de website klikken. Dit betekent dus dat alles bij goede content begint en een aantrekkelijke titel + beschrijving die aansporen om verder te lezen. Daarnaast is genoeg relevante informatie ook belangrijk, je moet eigenlijk proberen de aandacht van lezers vast te houden zodat ze lang op de website blijven!

Tip: het is dus belangrijk om jouw content te schrijven voor lezers en NIET voor SEO. Onrechtstreeks hebben zij een invloed op jouw SEO doordat ze beslissen om lang te blijven of binnen de eerste minuten de website al verlaten. Zorg er dus voor dat jouw artikels voldoende diepgaand zijn en dat de structuur van de website simpel is.

Maak content voor de doelgroep, niet voor SEO

2. zoekwoorden

Zoekwoorden blijven belangrijk en er is ook zoveel informatie te vinden over allerlei types zoekwoorden. Je zal waarschijnlijk al wel gehoord hebben van Short, middle of long keywords  of LSI keywords (latent semantic indexing keywords). Ik leg kort uit wat het verschil is tussen deze zoekwoorden!

  • Short Tail Keywords: Dit zijn korte zoekwoorden bestaande uit slechts één of twee woorden. Voorbeeld: maxi kleed.
  • Long Tail Keywords: Een zin die meerdere woorden bevat (zo’n 4 à 5 of meer). Voorbeeld: hoe je een maxi kleed draagt voor de zomer.
  • LSI keywords:  Zoekwoorden tellen en bekijken niet enkel de zoekwoorden, ze kijken ook naar termen die gelinkt zijn aan jouw zoekwoord. Denk bijvoorbeeld aan Apple, dan denk je ook aan de iPhone, of Mac etc.

Al deze zoekwoorden hebben een verschillend zoekvolume, competitie en click through ratio. 

Het verschil tussen Long Tail Keywords en LSI keywords

Een belangrijke vraag: zijn long tail keywords en LSI keywords hetzelfde? In principe niet nee, maar ze lijken op elkaar. In feit wil een long tail keyword dus zeggen dat een zoekterm uit meerdere woorden bestaat. Wanneer je dan iets zoekt op Google, dan zal je verschillende ‘suggesties’ van Google zien. Dit zijn LSI zoekwoorden. Een long tail keyword bakent het onderwerp af, terwijl een LSI zoekwoord het weer ruimer maakt.

[one_half]waarom je long tail zoekwoorden best gebruikt voor SEO[/one_half][one_half_last]Long tail zoekwoorden vinden op google[/one_half_last]

Waarom je long tail zoekwoorden moet gebruiken

Long tail zoekwoorden zijn van grote waarde voor bedrijven als ze hoger willen ranken. Ze zijn eigenlijk veel belangrijker dan short tail keywords. Waarom?

  • Het is veel specifieker. Minder mensen zullen dit op Google opzoeken maar dit wil ook zeggen dat er minder over geschreven is. De concurrentie is dus veel lager. Bij short tail zoekwoorden is het véél moeilijker om hoog te ranken omdat er veel grote merken zijn met een uitstekende website.
  • De kost per klik is ook veel lager doordat er minder concurrentie is. En de conversie is véél hoger doordat jouw onderwerp zeer specifiek is en dus echt enkel geïnteresseerde mensen terecht komen op jouw website.  Voorbeeld: Google eens ‘mango smoothie’ en ‘simpel recept voor mango smoothie’ en dit laatste is dus veel specifieker!

Hoe de perfecte long tail zoekwoorden vinden

Maar hoe vind je de perfecte Long Tail zoekwoorden? Eigenlijk is het niet zo moeilijk, er zijn verschillende (gratis of betalende) tools waarmee je de perfecte zoekwoorden vindt. Eerst begin je best met het maken van een lijst, daarna doe ik zelf nog een analyse van de concurrentie en de noden van mijn doelgroep. Ik zal de verschillende stappen kort uitleggen. *Nota: dit wilt niet zeggen dat dit dé exacte manier is. Je kan dit op allerlei manieren doen. 

Stap 1: maak een lijst met relevante zoekwoorden

Ik gebruik de Keyword Everywhere Extension voor Chrome.  Héél gemakkelijk want je hoeft hier niet naar tools te zoeken. Installeer de extensie en zoek dan iets op Google bijvoorbeeld ‘long tail keywords’. Scroll naar beneden en kijk dan naar ‘gerelateerde zoekresultaten.’ Rechts van die resultaten staan sterretjes, klik deze aan. Ga dan naar de extensie (het K’tje rechts vanboven op Chrome) en klik op my favorite keywords waarna je een volledige lijst krijgt. Deze zoekwoorden kan je ook rangschikken op het zoekvolume, competitie etc.

Nu heb je dus een lijst met alle zoekwoorden, daarna doe ik liefst ook een analyse van de concurrenten en de noden van mijn publiek.

Domain en page authority checker

Stap 2: kijk naar de concurrentie

Naast de juiste kernwoorden is het ook belangrijk om te kijken naar de competitie. Je hebt waarschijnlijk al wel van page authority en domain authority van websites gehoord. Grote spelers hebben vaak een héél hoge authority waardoor het moeilijk is hoger dan hen te ranken.

Eerst en vooral kan je best jouw authority bekijken via de domain and page authority checker Moz. Deze tool bepaalt de invloed van jouw website.

Authority beïnvloedt de visibiliteit en de ranking van websites. Page authority meet de invloed en kwaliteit van één bepaalde pagina aan de hand van de kwaliteit van- en het aantal links die naar deze pagina verwijzen.  Domain authority meet de algemene sterkte van de website. Je kan jouw authority verhogen door goede content te schrijven en een goede interne structuur te hebben met links. Interne linkbuilding is heel belangrijk, zo kan Google gemakkelijk nagaan waar jouw website nu exact over gaat. Daarnaast zijn inbound links ook heel belangrijk, dit zijn links die naar jou verwijzen.

Nu kijken we naar de websites van de competitie. Hiervoor kan je ook een extensie op Chrome installeren:  Moz bar. Zoek dan jouw kernwoord op Google en klik daarna op het ‘M-symbooltje’ rechts vanboven. Daarna krijg je de page/ domain authority van alle websites te zien. Belangrijk: als er véél websites zijn met een lagere score dan jouw score ,dan heb je hoge kans om beter te scoren.

Stap 3: kijk naar de noden van het publiek

We willen natuurlijk ook weten wat mensen zelf opzoeken. Een website die hier echt bij helpt is Quora. Dit is een website waar veel vragen op terug te vinden zijn. Geef gewoon je zoekwoord in en kijk wat mensen zich afvragen!

Conclusie

Ik kan het nog uren over SEO hebben en er zijn echt nog veel meer zaken dan zoekwoorden.

Het meest belangrijke wat je echt moet onthouden: schrijf voor je lezers en niet per se voor SEO. Oké je kan zoekwoorden integreren, maar je mag ook niet overdrijven én zeker niet in herhaling vallen. Dit is duplicate content en dat beïnvloedt ook weer de ranking. Zorg er gewoon voor dat jouw lezers tevreden zijn want Google ziet wanneer bezoekers tevreden zijn! Dit is dus positief voor de ranking. Zorg ervoor dat mensen langer op je website zitten en vooral echt iets hebben aan de content.

Een ander tip: research, research en nog is research. Echt belangrijk! Kijk naar je concurrentie, zoek de perfecte kernwoorden en bekijk ook wat lezers nodig hebben. Zo zal je SEO echt rocken!

Meer lezen over online marketing, social media of seo? Dat kan hier: littlelouvain.com/nl/category/freelancelife/

Leave a comment

0.0/5

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.