fbpx

Waar vind ik geschikte foto’s voor mijn bedrijf? – stockfoto websites

Stock foto's voor jouw bedrijf

Heel wat bedrijven gebruiken foto’s die ze ergens online gevonden hebben. Ze doen dit door een gebrek aan tijd en omdat ze toch iets willen posten op social media. Misschien doe jij dit ook wel. Maar eigenlijk mag dit niet, foto’s zijn altijd eigendom van iemand én als je de foto’s zonder toestemming en bronvermelding gebruikt kan je echt problemen krijgen. Ik zou het ook niet fijn vinden als iemand mijn teksten of foto’s zomaar gebruikt….


Gelukkig bestaan er stockfoto websites en mogelijkheden waarmee je de geschikte foto’s vindt voor jouw bedrijf. Ik deel mijn lijst van stockfoto’s en vertel je ook over de nadelen die hieraan verbonden zijn.

Stockfoto websites: zijn deze foto’s dan echt gratis?

Ik krijg regelmatig de vraag of foto’s op stockfoto websites dan echt gratis zijn. Ja op bepaalde websites zijn de foto’s gratis, zelfs voor commercieel gebruik. Ik raad wel aan om steeds de licentie te bekijken want op heel wat websites vragen ze om de bron te vermelden. Deze foto’s mag je enkel gebruiken als je de auteur en link vermeldt.

Een handige lijst van stockfoto websites voor bedrijven

Er zijn zowel gratis als betalende stockfoto websites, de afgelopen twee jaar heb ik heel wat websites verzameld. En er bestaan heel wat verschillen tussen deze websites. Als ik voor klanten op zoek ga naar stockfoto’s dan kijk ik steeds of er gratis beelden beschikbaar zijn en pas daarna ga ik op zoek naar een betalende foto. Op Shutterstock betaal je echt veel, daarom kijk ik altijd of er gratis alternatieven zijn.

Gratis stockfoto websites

 • Unsplash
 • Kaboompics (mijn favoriet!)
 • Pixabay (hier vind je de beste resultaten met Nederlandse zoektermen)
 • Pexels
 • Canva (met een betalend account krijg je wel toegang tot heel wat beelden)
 • Stocksnap.io
 • Stockvault

Betalend

 • Shutterstock
 • Stock adobe
 • Raw Pixel
 • Dreamstime
 • 123rf.com

Nadelen van stockfoto’s

Je weet nu dat er heel wat stockfoto websites bestaan, maar dat wil niet zeggen dat je enkel deze beelden moet gebruiken. Persoonlijk ben ik absoluut geen fan van stockfoto’s, als bedrijf investeer je beter in een photoshoot waarin de identiteit van jouw bedrijf sterk naar voren komt. Ik gebruik enkel stockfoto’s als het echt niet anders kan want er zijn enkele grote nadelen aan verbonden:

 1. Stockfoto websites worden steeds populairder. Steeds meer mensen weten waar ze de juiste foto’s kunnen vinden en daardoor worden deze foto’s vaak gebruikt. Origineel is het dus niet als je als bedrijf enkel stockfoto’s gebruikt.
 2. De foto’s zijn vaak echt cliché, ik kan het niet genoeg benadrukken maar een standaard foto van lachende collega’s achter de computer, dat is echt niet wat je als bedrijf wilt. Deze beelden zijn zo standaard en zeggen niets over jouw bedrijf. Als je goed zoekt vind je wel ‘natuurlijke’ beelden waar je veel meer mee kan doen.
 3. Stockfoto’s zeggen niets over jouw bedrijf. Als ik foto’s neem voor een klant dan is dit steeds binnen een bepaalde huisstijl: de kleuren, tekst en lettertypes zijn altijd aangepast op basis van de identiteit.

Alternatief: een corporate identity photoshoot voor jouw bedrijf

Dat ik geen fan ben van stockfoto’s is nu wel duidelijk. Daarom bied ik voor al mijn klanten photoshoot pakketten aan tegen vaste tarieven. Ik kom ter plekke, werk op voorhand een moodboard aan en neem alle benodigdheden mee.

Na het nabewerken stuur ik alle foto’s door via een online database, zo kan je steeds aan deze beelden.

Het grote voordeel van zo’n photoshoot: alle beelden zijn op elkaar afgestemd, ze stralen de waarde en identiteit van jouw bedrijf uit.

Heb je interesse en wil je graag meer informatie? Dan mag je me altijd een mailtje sturen: littlelouvain@gmail.com

Op deze pagina ontdek je alvast enkele van mijn projecten.

Groetjes Elien

Volg:
Elien Voets
Elien Voets

Hi, ik ben Elien. Op de blog vind je mijn passie voor mode, beauty, lifestyle en verre reizen. Mijn laptop en smartphone wijken nooit van mijn zijde en ik ben stiekem ook wat koffieverslaafd. Een lekkere cappuccino naast me tijdens het werken, daar kan ik zo van genieten!

Mijn motto: Ga je dromen achterna, ze weten de weg. ♥︎

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 − twee =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.