fbpx
Skip to content Skip to footer

5 redenen waarom je best niet overdrijft met kortingen

6 redenen waarom je geen korting moet geven als bedrijf.

De solden of Black Friday: het moment waarop je items met veel korting kan scoren. Als consument is dat natuurlijk geweldig, want je krijgt het gevoel dat je heel wat geld uitspaart. Maar wat doe je als bedrijf of webshop? Laat je de prijzen zakken of vraag je de normale prijs? Ik geef je 5 redenen waarom je best niet overdrijft met het geven van korting.

1. Wij Belgen wennen snel aan iets

Geef je regelmatig korting? Na een tijdje zullen heel wat klanten dit opnieuw van je verwachten. We wennen heel snel aan korting en na een tijd wordt het dus een gewoonte. Overdrijf er dus zeker niet mee!

2. Je biedt een rechtvaardige prijs

Je zal altijd klanten tegenkomen die het product of de dienst te duur vinden. Geloof in je prijs, jij weet wat je te bieden hebt. Door regelmatig zo’n kortingen te geven krijgen klanten al snel de indruk dat ze in eerste instantie te veel zouden hebben betaald. Hierdoor wachten ze liever op nieuwe acties.

3. Je kan je ook onderscheiden op andere unieke eigenschappen

Weet jij wat jouw unique selling points zijn? Dit zijn unieke voordelen die jij hebt in vergelijking met de concurrentie. Misschien bied jij wel een uitstekende service, ben je altijd bereikbaar voor klanten of heb je een gebruiksvriendelijke webshop. Zet deze unieke kenmerken in de verf, zo weten klanten waarom je deze prijs vraagt en wat ze van jou kunnen verwachten.

4. Ruil korting tegen iets

In bepaalde gevallen kan je wel korting geven, als je het als ruilmiddel gebruikt voor iets anders. Zo kan je nieuwe klanten een eerste kennismakingskorting bieden, waarbij ze dan jouw diensten of producten leren kennen.

Zo kan je in deze gevallen zeker een korting geven:

  • Als het bedrag binnen een bepaalde periode betaald wordt. (Om klanten aan te moedigen hun facturen snel te betalen.)
  • Bij een grotere afname van een bepaald aantal producten. Heb je een klant die grote hoeveelheden bestelt? Bij een grotere afname kan je een hoeveelheidskorting bieden.
  • Een kennismakingskorting voor nieuwe klanten.
Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief
Ik hanteer hetzelfde principe voor mijn webshop: nieuwe klanten krijgen 10% korting op hun eerste bestelling, in ruil voor hun mailadres.

5. Beloon je trouwe klanten

Als je korting biedt tijdens Black Friday of op andere momenten, dan zal je vooral koopjesjagers bereiken. Na 1 aankoop wachten ze weer tot ze korting krijgen, of kopen zelfs nooit meer. Ik ben fan van het belonen van trouwe klanten: zo kan je bijvoorbeeld in je mailings filteren op basis van het aantal afspraken, het aantal gekochte producten etc. Deze trouwe klanten bied je dan iets extra waardoor je aan klantenbinding werkt. Je kan hen voorrang geven bij een actie, of iets exclusiefs aanbieden. Zo krijgen zij het gevoel dat je om hen geeft.

Onthou dit: trouwe klanten behouden is veel goedkoper dan het werven van nieuwe klanten.

Nooit meer korting geven dan?

Je overdrijft dus best niet met korting, maar in bepaalde gevallen is dat zeker interessant. Stel dat je van een oude collectie producten af wilt of producten verkoopt die een beperkte houdbaarheidsdatum hebben. Dan kan je zeker korting geven om de verkoop aan te moedigen, het zou toch zonde zijn dat je alles moet weggooien?

Je trouwe klanten belonen, daar geloof ik in!

Meer tips nodig? Schrijf je dan zeker in voor mijn gratis nieuwsbrief!

Leave a comment

0.0/5

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.