fbpx

6 tips waarmee je jouw aantal volgers op Instagram laat groeien

Groeien op Instagram

Ondertussen heb ik al een aantal artikels geschreven over Instagram waaronder mijn 20 ideeën voor jouw volgende Instagram post, hoe je hashtags optimaal inzet in 2019 en hoe ik zelf 10.000 volgers heb bereikt.

De laatste tijd wordt er heel wat geschreven over Instagram en daar zijn een aantal goede redenen voor:

  • Instagram is voor mij echt het kanaal van de toekomst. Het aantal gebruikers blijft stijgen, ook de 40+ doelgroep kiest steeds meer voor Instagram terwijl Facebook heel wat gebruikers kwijtspeelt. Ik hoor het vaker dat mensen Facebook wat saai vinden en dat Instagram nu eenmaal veel interessanter is. (Wat niet wil zeggen dat je niet meer op Facebook actief moet zijn, want dit kanaal is nog heel goed om verkeer naar je website te trekken.)
  • De opties op Instagram zijn eindeloos: je kan posts delen, video’s op IGTV, stories met de bijhorende functionaliteiten, je kan highlights aanmaken etc.
  • Op Instagram ligt de engagement rate doorgaans hoger dan op Facebook. Er wordt dus meer gereageerd en geliket.
  • Via hashtags bereik je een volledig nieuwe doelgroep die mogelijk geïnteresseerd is in jouw product/ dienst.

Hoe kan je groeien op Instagram?

Ik krijg echt dagelijks zoveel vragen over Instagram en groei. Dat komt omdat het vroeger veel gemakkelijker was om te groeien, toen verschenen foto’s nog chronologisch op de tijdlijn. Nu is het algoritme van Instagram gebaseerd op relevantie, en dat is ook direct de sleutel tot succes.

Het gevolg: we merken dat het veel moeilijker is om nog te groeien en nieuwe mensen te bereiken. Enkel als je echt actief bezig bent met groei zal je de gewenste resultaten bereiken. De volgende 6 tips gebruik ik voor mijn klanten en mijn eigen kanalen.

1. Weet wie jouw doelgroep is

Mijn Instagram is naast mond-tot-mondreclame mijn belangrijkste kanaal voor het werven van klanten. Elke week komen er meerdere aanvragen binnen via Instagram, doordat ik mijn doelgroep ken.

Als je niet weet wie jouw doelgroep is, dan is het uiteraard moeilijk om de juiste mensen te bereiken. Je kan dan nog groeien, het zal in dit geval vaak om de verkeerde personen gaan die helemaal geen klant zullen worden bij jou. Het gevolg? Je spendeert kostbare tijd aan iets wat niets oplevert en gelukkiger word je er ook niet van.

Denk eens goed na wie jouw doelgroep is en stel daarvan een overzicht op met de kenmerken. Heb je een lokaal bedrijf? Som dan ook even de locaties op waar jij op wilt focussen, via locatie-hasthags kan je namelijk de juiste doelgroep bereiken.

Kijk ook zeker naar de statistieken op Instagram. Wanneer zijn jouw volgers het meest actief? Post dan jouw foto’s op deze momenten.

Statistieken op Instagram
Ik bereik het meeste volgers op zondag rond 18 uur.

2. Denk na over posts

Als je weet wie jouw doelgroep is, dan is het tijd om de juiste content te bepalen. Ik hoor het vaak dat ondernemers gewoon iets posten op social media kanalen als ze even inspiratie hebben, of als ze het gevoel hebben dat het alweer even geleden is.

NIET GOED! Over elke post moet je grondig nadenken, want je wilt uiteraard dat dit ook iets oplevert. Stel daarom een social media kalender op, ik doe dit gewoon via een online Excel bestandje op Google Drive. In deze kalender zet je campagnes, blogs, social media posts, advertenties (…) Op die manier zijn al je kanalen perfect op elkaar afgestemd en zit je nooit zonder inspiratie.

3. Wees actief en ga interactie aan

Naar schatting ziet ongeveer 10% van je volgers jouw posts ook effectief verschijnen, thanks algoritme. 🙂 De accounts die het meest actief zijn zullen van Instagram ook meer bereik krijgen, want dan ben je volgens Instagram super relevant. Genoeg posten dus is de boodschap, ik raad aan om toch zeker 4 à 5 keer per week te posten. Er zijn ook marketeers die dagelijks posten aanraden, maar daar ben ik eigenlijk zelf minder fan van… We hoeven ook niet te spammen. 😉

Reageer telkens op reacties en neem ook een kijkje op het profiel van iedereen die de tijd neemt om jouw foto te liken of een reactie achter te laten. Instagram toont berichten op basis van relevantie, als volgers vaak op jouw foto’s reageren zullen ze ook sneller nieuwe foto’s van je zien verschijnen. Win-win!

4. Plan alles in

Deze tip heb ik al een aantal keer aangehaald. Ondernemers hebben vaak weinig tijd voor social media, maar geen excuusjes! Plan een bepaald moment per week in om volledig aan social media te werken. Via de tool www.later.com kan je 30 posts per kanaal/ per maand gratis inplannen.

5. Ga actief op zoek naar je doelgroep

Dit is iets wat ik zelf enorm veel toepas voor klanten of mijn eigen kanalen. Als je weet wie jouw doelgroep is, dan weet je ook welke hashtags deze mensen vaak gebruiken. Voor lokale bedrijven kunnen dat locatie-hashtags zijn, voor anderen zijn dat misschien interesses. Hoe dan ook, ga zelf op zoek en like de foto’s van deze mensen. De kans is groot dat zij hierna jouw kanalen bezoeken en je volgen.

6. De juiste content is belangrijk

Het is misschien wat cliché, maar de juiste content is belangrijk. Wissel af tussen persoonlijke posts en commerciële posts. Deel reviews, behind the scenes, leuke weetjes over het team enzovoort. Geen inspiratie? Ik schreef al een volledig artikel met 20 ideeën voor je volgende post.

content op Instagram infographic

Ah ja: vergeet je niet in te schrijven voor mijn gratis marketing-nieuwsbrief boordevol tips:

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief

* indicates required

Kruis dit vakje aan

Uitschrijven kan op elk moment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vijf × 3 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.