fbpx

Kopen of huren: wat is nu het interessantst? Dat ontdek je via de calculator van AXA Bank

Een tijdje een appartement of huis huren of direct een woning kopen, hmmm geen gemakkelijke keuze. Ik ben de laatste maanden wat aan het rondneuzen, het liefst zou ik direct iets kopen samen met mijn vriend. Maar bij die keuze komt heel wat kijken, het heeft allebei zo zijn voordelen en nadelen en daar denken we dus best goed over na. Begin 2019 ontdekte ik de AXA Calculator, een simulator van AXA Bank waarmee je zelf kan nagaan wat op dit moment voor jou de meest interessante formule is. Een gemakkelijke tool, zeker voor een jonge zelfstandige zoals ik én jonge koppels die de stap zetten naar een eigen woning. Het zorgde voor wat nieuwsgierigheid dus ja, ook ik deed de test.

Huren of kopen?

De Axa Calculator berekent op basis van jouw (financiële) gegevens of het voor jou nu interessanter is om te huren of te kopen. In deze simulatie vragen ze bijvoorbeeld of je alleen wilt kopen of met een partner, wat je nu aan huur betaalt of zou willen betalen en hoeveel eigen middelen je hebt. Het is gewoon belangrijk dat je op het einde van de maand weet wat er op je rekening staat. Iets waar ik in het begin meer problemen mee had omdat ik er gewoon geen tijd voor had om alles goed bij te houden. Weet wat je kosten zijn en hoeveel je exact verdient, het is zo belangrijk!


Huren of kopen Axa Calculator

AXA Bank vergelijkt daarna de huur met de interest die je bespaart doordat je minder moet lenen. Op deze manier kunnen ze jou vertellen wat voor jou op dit moment de beste formule is.
Benieuwd? Doe de test hier:  www.axabank.be/nl/lenen/lenen-voor-woning/kopen-huren

Mijn resultaat

Uit mijn resultaat blijkt dat huren geen financieel voordeel oplevert. Het liefste zou ik ook zelf direct iets kopen in plaats van te huren. Waarom? Omdat ik op zoek ben naar een vast stekje en daarnaast ook een ruimte nodig heb voor mijn bedrijf. Een ruimte waar ik 1) mijn bureau heb en 2) workshops kan geven. Het lijkt me dus interessanter om direct te kopen dan een woning te huren, omdat je dan iets opbouwt wat na een tijdje ook echt van jou is. Als ik naar de directe toekomst kijk is kopen dus veel interessanter.

Al zijn er aan beide situaties wel voor- en nadelen. Ik werk van thuis uit en mijn vriend werkt op verplaatsing, dus de woonplaats zal voor een groot deel van hem afhangen. Dan is huren natuurlijk gemakkelijker omdat we zonder veel kosten kunnen veranderen van woonplaats. We zullen wel zien wat de toekomst brengt! 🙂

Heb jij de simulatie gedaan? Of ben je toch nog niet helemaal zeker wat de beste optie is?

Breng dan zeker een bezoekje aan een AXA Kantoor, zij kunnen alles voor jou in kaart brengen. En dat is vaak toch nog net iets gemakkelijker! 🙂

* Dit is een gesponsord artikel, maar ik werk enkel samen met bedrijven of producten waar ik achter sta. Omdat deze moeilijke beslissing momenteel ook deel uitmaakt van mijn leven deel ik graag mijn struggles en conclusies met jou.

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief

* indicates required

Kruis dit vakje aan

Uitschrijven kan op elk moment

1 Reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

9 − een =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.