fbpx

Samenwerken met influencers: voorkom deze veelgemaakte fouten

Werken met influencers en bloggers_ voorkom deze fouten

Influencer marketing is booming business, deze vorm van marketing wint nog steeds aan belang. De meeste bedrijven weten dat influencers kunnen bijdragen aan hun naamsbekendheid maar een succesvolle campagne opzetten, dat is veel gevallen toch nog moeilijk. De meest gemaakte fouten die marketeers en bedrijven maken? Daar vertel ik je vandaag meer over.

1. De focus leggen op cijfers

Ik ben zelf voor een klein deel influencer, eigenlijk vind ik dit woord verschrikkelijk en geef ik mezelf liever de naam van content creator. Maar ja soit, zelf verdien ik ook aan mijn social media en blog. Je mag dat gerust weten, het is geen taboe. 🙂

Het grote probleem in influencerland: bedrijven focussen nog steeds te hard op het aantal volgers. Maar het grote deel van die zo populaire influencers hebben hun volgers gekocht. Cijfers zeggen dus absoluut niet veel… Als bedrijf kies je dus best iemand oprecht met een hoge engagement rate, dit is veel belangrijker dan het aantal volgers.

volgers op Instagram_ influencer marketing

Controleer de profielen van influencers

Wil je samenwerken met influencers? Maak dan een lijstje met relevante influencers. Vertrouw niet enkel op Google maar zoek via Instagram op bepaalde hashtags en vraag raad aan mensen in je omgeving. Er zullen ongetwijfeld een aantal collega’s zijn die bepaalde influencers volgen.

Heb je een lijstje? Dan is het tijd om de influencers eens grondig onder de loep te nemen. Dit kan op allerlei manieren:

  • Bekijk de engagement rate: heeft jouw influencer duizenden volgers en maar een klein aantal likes en reacties? Dit is verdacht.
  • Daarna is het tijd om de lijst van volgers te checken: wordt hij/ zij gevolgd door heel wat vreemde profielen met rare namen en zonder profielfoto’s? Dit zijn spam-accounts, dan mag je er ook bijna zeker van zijn dat jouw influencer volgers heeft gekocht. Maar opgepast: dit zegt niet alles, iedereen kan spam-volgers hebben. Ik heb er ook een paar en nee, ik heb geen volgers gekocht.
  • Onderzoek de groei: groeit deze influencer zeer sterk of daalt het aantal volgers op korte tijd? Dan kan het zijn dat deze influencer niet zo eerlijk is en zich bezighoudt met vreemde praktijken. Zo zijn er tegenwoordig ook volg-bots waarmee influencers op korte tijd sterk groeien.
  • Kijk naar de reacties: zijn het steeds dezelfde mensen die reageren op foto’s? En bestaat de reactie slechts uit enkele woorden of emoji’s? Dan zit deze influencer waarschijnlijk in een zogenaamde comment pod, een groep waarbij influencers onderling likes en reacties uitwisselen. Een soort van like for like, en voor bedrijven is dit niet interessant. Het heeft absoluut geen waarde voor jouw bedrijf.

Naast deze tips kan je ook gebruik maken van de tool SociaBlade: socialblade.com.Via deze tool ontdek je hoe sterk iemand groeit of volgers verliest. Ik gaf de naam van een populaire Belgische blogger in en daar zag ik dat ze dagelijks zo’n 200 mensen ontvolgt. Zij houdt zich voornamelijk bezig met het volgen van profielen en als zij haar volgen, dan ontvolgt ze. Een niet zo eerlijke tactiek als je het mij vraagt.

Onthoud dit: kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit. Heeft de influencer veel reacties en zijn de volgers geïnteresseerd? Dat is veel belangrijker dan het aantal volgers.

2. Geen duidelijke afspraken gemaakt

Een lijst van influencers? Check. Nu is het tijd om echt een campagne op te starten. Maar heel wat bedrijven sturen gewoon producten op zonder concrete afspraken te maken. Je kan best in het begin een contract opstellen en een briefing waarin je vermeldt wat je exact verwacht.

De briefing

In de briefing vermeld je de volgende zaken:

  • Het verhaal: welke boodschap of welk verhaal moet hij of zij vertellen? Je kan bijvoorbeeld een bepaald thema verzinnen en binnen dit thema moeten zij dan werken.
  • De data waarop gepost moet worden. Heb je graag dat ze meerdere foto’s en een blog plaatsen? Dan vertel je hoe vaak en wanneer ze in deze periode moeten posten.
  • Een hashtag: via een bepaalde hashtag volg je gemakkelijk op wie er wanneer gepost heeft. Kies wel iets origineel én kijk na of er via deze hashtag al content bestaat. Je kan de cijfers ook opvolgen via bepaalde tools of programma’s, denk bijvoorbeeld aan influencer marketing programma Influo
  • Wil je dat de influencer niet samenwerkt met concurrenten tijdens de campagne? Dan vermeld je dit best.

Vraag via mail of ze akkoord gaan met deze voorwaarden, dan ben je zeker dat het voor beide partijen duidelijk is. Als je een product opstuurt steek je ook best de briefing en jouw verhaal bij in de doos, zo hebben influencers altijd de juiste informatie.

3.  Zomaar gratis producten rondsturen

Veel bedrijven sturen zomaar gratis producten op naar influencers omdat ze verwachten dat influencer x hier wel iets mee zal doen. Voor hen kost het meer tijd om mailtjes te sturen dan producten te sturen.

Maar eerlijk: ik krijg zelf zoveel onverwachte producten toegestuurd dat ik niet met alles iets wil of kan doen. Het is niet haalbaar…

Ik ben er dus van overtuigd dat je beter een mailtje kan sturen naar influencers om te polsen naar hun interesse. Ze kunnen dan zelf een product uitkiezen waar ze echt geïnteresseerd in zijn.

Gratis producten influencer marketing

4. Leg geen verplichtingen op

Daarjuist zei ik dat een briefing belangrijk is, dat klopt. Geef een duidelijk thema of verhaal mee maar leg zeker geen verplichtingen op. Ik heb ooit samengewerkt met een bedrijf en zij vertelden me wat ik letterlijk moest schrijven onder mijn post. Iets van ‘oh dit product is geweldig, het doet dit en dat voor jouw huid’. Dat kwam absoluut niet natuurlijk over, en ik heb de boodschap dus volledig omgevormd en mijn eigen mening gegeven die eigenlijk echt niet positief was.

Laat influencers dus vrij binnen een bepaald thema. Zo kan een huidverzorgingsmerk bijvoorbeeld vragen aan influencers om hun favoriete me-time moment te delen waarin ze gebruik maken van een product.

5. Content gebruiken zonder vermelding van de influencer

Iets waar bedrijven zich ook vaak schuldig aan maken: de content gebruiken van influencers zonder vermelding van de naam. Dit is 1) respectloos naar de influencer toe en 2) het biedt minder voordelen voor bedrijven. Vermeld dus zeker de naam zodat potentiële klanten zien dat hij of zij jouw product gebruikt. Dat is alleen maar goede reclame voor jou en het product!

Influencer marketing

6. Influencer marketing is geen puur verkoopkanaal

Bedrijven denken vaak dat influencers heel wat extra verkopen gaan opleveren. Dat kan wel, maar dit is niet het voornaamste doel van influencer marketing. Influencers zijn vooral geschikt om extra brand awareness te creëren, je wil naamsbekendheid verkrijgen.

Als bedrijf kan je wel een unieke link doorgeven aan influencers die zij dan kunnen delen met hun volgers. Op deze manier kan je kijken of er extra sales uit voortvloeien maar dit is zeker niet het belangrijkste doel van een campagne.

7. Met heel wat influencers samenwerkingen aangaan

Ik zie vaak oproepen voorbij komen van bedrijven die op zoek zijn naar influencers. En meestal gaan ze met bijna elke geïnteresseerde een samenwerking aan, zonder de persoon in kwestie te controleren. Dit is absoluut geen goed idee, als bedrijf ga je best op zoek naar influencers met dezelfde doelgroep. Hoe je dat exact doet? Dat lees je bij het volgende puntje.

8. Geen cijfers opvragen

Ben je op zoek naar geschikte influencers? Vraag dan steeds om wat cijfers door te geven over hun doelgroep. Zo kan je nagaan of er een match is met de doelgroep van jouw bedrijf. Vraag ook steeds cijfers op na de samenwerking dan kan je nagaan of je een lange termijn samenwerking wilt aangaan.

9. Werk met ambassadeurs – kijk naar de lange termijn

Last but not least, misschien wel een van de belangrijkste zaken: werk met ambassadeurs. Zoek influencers die jouw identiteit en kernwaarden uitstralen en werk langdurig samen met hen. Dit zijn meestal personen die niet snel concurrenten promoten maar trouw blijven aan jouw merk.

Om een voorbeeld te geven: ik heb een heel fijne samenwerking met OPI Benelux, en ik gebruik enkel nog nagellak van dit merk omdat ik me volledig kan vinden in de filosofie.

Hulp nodig bij jouw influencer marketing? Stuur me een mailtje en ik kom graag vrijblijvend langs: littlelouvain@gmail.com

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief

* indicates required

Kruis dit vakje aan

Uitschrijven kan op elk moment

1 Reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

17 − 15 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.