fbpx
Skip to content Skip to footer

Sociale media voor de beautysector: 7 tips

Ben jij een beautyondernemer en wil je graag volop inzetten op sociale media? Aangezien je op deze blog bent uitgekomen ken ik het antwoord al. 🙂 Als content marketeer voor de beauty-, lifestyle- en modesector ondersteun ik ondernemers op het vlak van social media en content in het algemeen. Vandaag geef ik je graag enkele tips die jou helpen bij het onderhouden van jouw kanalen. 

1. Wees persoonlijk

Heb jij een schoonheidsinstituut, kapsalon, een massagepraktijk (…)? Dan is dat persoonlijk gevoel heel belangrijk. Dat heeft 2 belangrijke redenen: 

 • We kopen bij mensen en niet bij bedrijven. Als zij weten dat jij de experte bent, zullen ze al veel sneller ingaan op je aanbod.
 • We weten graag waar we terechtkomen, zeker als we onze huid of haar toevertrouwen aan iemand. 

Je mag dus best wat vaker in de spotlights staan! 😉  En nee, dat hoeft echt niet iedere dag. Zo kan je bijvoorbeeld ook wat behind the scenes delen of waardevolle tips waarbij jij je ook als experte profileert. 

2. Videomateriaal wordt belangrijker 

In 2020 kwam Instagram met een nieuwe functie: de Reels-video’s (waarmee ze concurrentie wouden aangaan met TikTok.) Zet jij nog niet in op video’s? Zeker doen! Ook dit heeft een aantal belangrijke voordelen:

 • Enerzijds heeft de CEO van Instagram aangekondigd dat Instagram niet langer een ‘photo sharing app’ is. Ze zetten volop in op nieuwe functies zoals Reels, Instagram Shopping,… 
 • Langs de andere kant houden bewegende beelden langer onze aandacht vast in een massa aan commerciële boodschappen. We scrollen dus minder snel voorbij een video. 
 • Een beautybehandeling komt nog beter tot z’n recht als klanten zien wat die behandeling inhoudt. Hetzelfde geldt voor producten: demonstreer het product, hierdoor verlaag je de drempel om te kopen. 

Een belangrijke tip: praat je in je video? Zorg er dan voor dat je ondertiteling voorziet, voor mensen die op dat moment geen geluid kunnen afspelen (als ze bijvoorbeeld in een stille ruimte aanwezig zijn.) 

3. Probleemoplossend communiceren

“Ik heb het gevoel dat ik altijd hetzelfde deel.” Dit hoor ik echt iedere week. Terwijl de beautysector zo gevarieerd is, jij kan echt ontzettend veel waarde bieden via je kanalen. 

Enkele tips:

 • Klanten zijn niet op zoek naar de zoveelste reclame, ze willen weten wat die behandeling of dat product voor hen doet. Focus dus op problemen. Denk maar aan ‘Wil je iets doen aan die vervelende fronsrimpel?’  Of  ‘Cellulite, daar kunnen we echt wel iets aan doen.’  
 • Denk minder in benamingen van producten of behandelingen, maar meer in waarde. Waarom zou de klant dit product kopen? 
 • Maak een lijstje van al je vragen waar klanten mee kunnen zitten. Deze vragen kan jij dan opdelen in verschillende posts.

Vind je het toch nog moeilijk om steeds opnieuw content te voorzien? Ik kijk vaak naar oude blogs op mijn website en hergebruik content. Zo kan je bijvoorbeeld een blog over microneedling al snel opdelen in verschillende deelvragen: 

 • Rimpels? Microneedling is dé ideale anti-aging behandeling.
 • Hoe microneedling juist anti-aging werkt. 
 • Veelgestelde vragen over microneedling: doet het pijn, hoe lang duurt de behandeling, wanneer zie je resultaat..
 • En ga zo maar verder! 

4. Herhaling is de sleutel tot succes

Aangezien de meeste schoonheidsinstituten een reeks aan behandelingen en producten hebben, is herhaling belangrijk. Ik zeg vaak dat we online het geheugen van een goudvis hebben. Misschien niet dé juiste vergelijking, maar je begrijpt wel wat ik bedoel. 

Een tip: zet je verschillende kanalen in voor één boodschap. Je kan bijvoorbeeld een blog schrijven over je nieuwste behandeling, er een post over delen, een mailing opstellen en stories maken. Door je boodschap op verschillende kanalen te delen, zal je aan herhaling werken en blijft die boodschap langer hangen. De voorwaarde is dan wel dat je op ieder kanaal extra waarde biedt, en dus niet overal juist hetzelfde gaat delen. 

5. Instagram Shopping 

Beautyproducten zijn ideaal om te delen op social media, want een brede doelgroep is actief op Facebook en Instagram. Alleen is het op Facebook nog iets gemakkelijker om door te klikken naar je website en webshop. 

Via Instagram Shopping verklein je de drempel om bij jou te bestellen. Je kan makkelijk tags geven aan je posts en hierdoor worden ze direct naar het juiste item op je webshop gebracht. Hierdoor wordt de kans dat ze bij jou bestellen opeens een pak groter! 

6. De juiste doelgroepen bereiken via ads

Organische groei is traag. Wil je aan de juiste doelgroep werken? Dan zal je moeten adverteren. Facebook weet alles over ons, je kan dus alles perfect instellen (geslacht, leeftijd, woonplaats, interesses…) 

De grote voorwaarde is wel dat je Facebookpixel op je website staat. Dit stukje code volgt het verkeer op tussen je Facebook, Instagram en website. Je hebt vast al eens iets online bestelt waardoor je achtervolgt werd door 101 advertenties over dat product. Dit is exact wat de Facebookpixel doet: je kan potentiële geïnteresseerden opnieuw bereiken, maar ook je klanten terug bereiken (in de marketing heet dat remarketing.) Het succes van veel bedrijven zit in die herhalingsad, aangezien we overladen worden met commerciële boodschappen en we dus vaak herhaling nodig hebben (dat is exact wat ik je in puntje 4 al vertelde.) 

Wanneer je in de beautysector actief bent, heb je vaak een goed zicht op je doelgroep. Is die aan de ruime kant? Geen probleem, dan stel je aparte ads op die specifiek gericht zijn op verschillende doelgroepen. Een post rond rimpels ga je niet adverteren naar jonge twintigers en een post rond tienerverzorging ook niet naar 65-plussers. Je doelgroep kennen is dus een must!

7. Afwisseling is alles

Afwisseling is ontzettend belangrijk voor de beautysector. Je wil niet alleen een goed evenwicht tussen de types content om het interessant te houden, je wil zowel je behandelingen als producten verkopen. Er moet dus een goede balans zijn tussen beiden.

Werk een duidelijke contentplanning uit waar je afwisselt tussen:

 • persoonlijke posts
 • waardevolle tips
 • behandelingen
 • producten
 • je ruimtes
 • behind the scenes

Om af te sluiten nog één van mijn favoriete zinnetjes (mijn klanten weten dit ondertussen al :-)):   “met persoonlijke en waardevolle posts zaai je. Hoe beter je zaait, hoe beter je oogst en hoe beter je klanten dus ingaan op je aanbod.

Ben jij actief in de beautysector en kan jij wel wat hulp gebruiken bij social media

Ik beheer de kanalen van klanten in België en Nederland. Dat gaat van schoonheidsinstituten tot kapsalons, massagepraktijken, lifestylemerken,… 

Neem gerust contact met mij op en dan plannen we een vrijblijvend online gesprek in: 

elien@littlelouvain.com