fbpx
Skip to content Skip to footer

Een mailinglijst opbouwen: zet volgers om in klanten via een goede lead magnet

Een lead magnet_ wat is dat_

De laatste tijd heb ik het wel vaker over e-mailmarketing gehad. En terecht! Het is zelf iets waar ik veel te laat mee begonnen ben terwijl het eigenlijk enorm goed werkt. Terwijl je op social media steeds minder volgers bereikt door de veranderingen van algoritmes, kan je via e-mailmarketing direct communiceren naar klanten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat we onze gsm het vaakst gebruiken voor het lezen en versturen van mails, en ook op het werk ben je continu bezig met e-mails. Daarnaast is het gemakkelijk om een mail meerdere keren te openen, terwijl een post op social media al sneller in de massa verdwijnt. 

Maar… hoe laat je die mailinglijst nu snel groeien? Dat kan aan de hand van een lead magnet. In deze blog geef ik je enkele voorbeelden en vertel ik wat een goede lead magnet nu juist bevat. 

Wat is een lead magnet? 

Een lead magnet is eigenlijk een gratis aanbod dat jij doet in ruil voor de gegevens van een klant (denk aan het mailadres, de naam en eventueel nog de geboortedatum.) Het krijgt ook vaak de naam ‘freebie’ opgeplakt. 

Via SEO, social media, en advertenties komen potentiële klanten op jouw website terecht. Hier bied je het e-book aan in ruil voor gegevens en zo laat jij je mailinglijst zonder veel moeite groeien. 

Download mijn gratis Pinterest e-book lead magnet
Een voorbeeld

Waarom is een mailinglijst belangrijk? 

1: Potentiële klanten hebben meerdere contactpunten nodig vooraleer ze overtuigd zijn

Een ding is zeker: met één post of één advertentie kom je er in de meeste gevallen niet meer. Je moet meerdere keren in contact komen met een potentiële klant voor deze overtuigd is en een aankoop doet. Via e-mailmarketing kan je jouw expertise tonen, en ook de persoonlijke kant van je bedrijf in de kijker zetten. 

2: Je kan ze op het juiste moment een interessant aanbod doen 

Via e-mailmarketing loods je geïnteresseerden door de sales funnel: je brengt ze van naamsbekendheid naar aankoop. Het is aan jou om op het juiste moment het juiste aanbod te doen. 

Hoe je de sales funnel perfect inzet, dat lees je in deze blog: http://www.littlelouvain.com/het-gaat-niet-om-het-aantal-volgers

3: Directe communicatie

Het is direct gericht naar (potentiële) klanten. Je kan e-mails enorm personaliseren en ze aanspreken bij naam. Je bent zeker dat ze bij jouw klanten terechtkomen, wat je niet hebt bij social media.

4: De ROI is hoog 

De return on investment is enorm hoog, omdat de ontvanger op dat moment enkel jouw boodschap ziet. Je moet dus in de meeste gevallen niet concurreren met een ander merk, terwijl dat op social media vaak wel zo is. Voor elke euro dat jij spendeert, kan je er volgens onderzoek zo’n €44 euro uithalen. 

5: Je kan statistieken perfect opvolgen

Je ziet direct wie klikt, hoeveel kliks er zijn, hoe vaak de mailtjes geopend worden enzovoort. Zo maak je direct het onderscheid tussen betrokken klanten die echt interesse hebben, en klanten die misschien nog een extra duwtje nodig hebben. De mogelijkheden zijn eindeloos: klanten die al lang niet meer geweest zijn kan je selecteren en terug bereiken met een aangepast aanbod. 

6: automatisering: op automatische piloot verkopen

Automations, ik ben er fan van. Mijn mailings zijn voor een groot deel geautomatiseerd en voor mijn klanten doe ik net hetzelfde. Doordat je een ketting van automatische mailtjes aanlegt moet je zelf niets meer doen, en ga je dus op de automatische piloot verkopen. Let wel op: hou het persoonlijk en zorg ervoor dat jij echt waarde biedt in deze mailtjes. 

7: voor advertenties op social media

Wist je dat… je jouw mailinglijst op Facebook kan importeren? Op basis van deze lijst maakt Facebook voor jou een doelgroep aan met gelijkaardige kenmerken. 

Genoeg redenen waarom e-mailmarketing zo belangrijk is! 😉 

Voorbeelden van een lead magnet 

Maar wat is dat nu net, zo’n lead magnet? Eigenlijk kan het vanalles zijn: een gratis e-book, een checklist, cursus etc. Daarnaast is een wedstrijd, exclusieve actie of een korting bij inschrijving ook een mogelijkheid. Een voorbeeld: elke dag downloaden meerdere mensen mijn gratis Pinterest E-book in ruil voor hun mailadres. 

De voorwaarde is dat je het gratis aanbiedt en dat de lead magnet genoeg waarde heeft. 

Wat bevat een sterke freebie/ lead magnet nu juist? 

Enkel freebies die sterk genoeg zijn zullen voor jou veel mailadressen opleveren. Een ijzersterke lead magnet bestaat uit de volgende zaken: 

  • Een duidelijke beschrijving die aanmoedigt: ontvang gratis ons Pinterest E-book boordevol tips voor jouw bedrijf.  
  • Lead magnets zijn bedoeld voor jouw ideale klanten: je wil dus niet iedereen aanspreken. Zet in de omschrijving duidelijk voor wie dit bedoeld is. Voorbeeld: download de GRATIS social media gids voor ondernemers.
  • Het moet genoeg waarde bieden. Gewoon zeggen ‘schrijf je in voor onze nieuwsbrief’ volstaat niet meer. Zorg ervoor dat de freebie iets is waar jouw doelgroep echt naar op zoek is. 
Voorbeeld lead magnet (2)
Voorbeeld lead magnet.

Tip: als je gegevens vraagt, beperk dan zeker het aantal gegevens dat je nodig hebt. Niemand zit erop te wachten om een volledige lijst in te vullen. Het kost tijd en heel wat mensen zullen ook afhaken omdat ze liefst hun gegevens niet delen. Meestal vraag ik enkel het mailadres, de voornaam en de geboortedatum, zodat je iets leuks kan sturen op verjaardagen. 

En…. nu ik je meer verteld heb over e-mailmarketing en lead magnets: schrijf je zeker in voor mijn online nieuwsbrief en krijg GRATIS marketingtips. Nu begrijp je zeker en vast wat ik hier aan het doen ben, haha. 🙂 

Pin op Pinterest:

BLOG_ zet volgers om in klanten met een lead magnet

Leave a comment

0.0/5

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.