fbpx
Skip to content Skip to footer

8 tips om hoger te ranken in zoekmachines zoals Google

8 tips om hoger te ranken in zoekmachines zoals Google

Via mijn artikel 20 content ideeën voor je volgende Instagram Post krijg ik dagelijks zoveel verkeer naar mijn website, zonder dat ik er zelf iets voor moet doen. Waarom? Omdat ik de eerste positie inneem op Google als je bepaalde zoekwoorden ingeeft. 

De concurrentie is spijtig genoeg heel groot en een eerste positie innemen is dus niet simpel. Maar als je jouw doelgroep perfect kent en waarde biedt, dan is het mogelijk om hoger te scoren in zoekmachines. 

Vandaag geef ik je 8 tips om jouw content te optimaliseren (Search Engine Optimization) zodat deze hoger scoort. 

Het verschil tussen Google en social media kanalen

Terwijl heel wat ondernemers de focus leggen op social media kanalen vind ik het toch belangrijk om extra aandacht te geven aan Google. 

Er is namelijk een groot verschil tussen Google en social media: 

als jij iets post op social media, dan bereik je jouw volgers. Op zich is dit goed want het zijn mensen die een vorm van interesse hebben in jouw bedrijf, maar misschien hebben ze op dat moment helemaal geen behoefte aan jouw product of hebben ze recent al aangekocht. 

Via zoekmachines bereik je mensen die op dat moment interesse hebben in jouw bedrijf of producten. Ze geven bepaalde zoektermen in en daardoor weet je al dat dit potentiële kopers zijn. Daarom vind ik dat SEO (search engine optimization) meer aandacht verdient, zodat je hoger scoort in zoekmachines.

Mijn 8 tips om hoger te ranken

Tip 1: dé grote fout, schrijven om te schrijven

Het is absoluut fout als je schrijft om te schrijven. Daarmee bedoel ik dat je teksten zo lang maakt en kernwoorden vaak laat terugkomen zodat deze tekst zogezegd SEO-proof is. Google merkt dit als er te vaak herhaling is in een bepaalde tekst, en dat heeft een negatieve invloed op jouw ranking. 

Als jouw tekst 3000 woorden bevat omdat je simpelweg hoger wilt scoren maar geen waarde biedt, dan haken lezers af. Als bezoekers snel jouw pagina verlaten heeft dit ook weer een negatieve invloed op jouw ranking. Geloof me, Google ziet alles! 🙂 

Je zorgt er dus best voor dat elke tekst geschreven is in functie van jouw ideale klant en dat de content waardevol is, daar begint het mee. 

Tip 2: kies jouw zoekwoorden en bekijk de concurrentie 

Voor mijn blog heb ik een contentkalender, waar ik de verschillende onderwerpen per maand verzamel. Vooraleer ik ideeën vastleg, ga ik altijd eerst op zoek naar de zoekwoorden en bekijk ik de concurrentie. 

Via de Keyword Planner van Google zie je hoe vaak bepaalde zoekwoorden gebruikt worden en hoe sterk de concurrentie is voor dat zoekwoord. Hoe hoger de concurrentie voor een zoekwoord, hoe duurder advertenties zijn. Ik heb gelukkig nog geen cent uitgegeven aan advertenties want mijn verkeer ontstaat gewoon door SEO-proof teksten. 

Als ik de juiste zoekwoorden gevonden heb, dan doe ik wat research. Welke artikels scoren het hoogste en waarom? Zijn het lange artikels, met veel nuttige info? 

Daarjuist zei ik dat het absoluut niet nodig is om blogs te schrijven van 3000 woorden, maar soms kan het wel helpen om meer relevante info te bieden dan de artikels die op dat moment hoog scoren. (Let op: dit is enkel als jij meer waarde kan bieden, en dus niet steeds in herhaling valt.) 

8 tips om hoger te ranken in zoekmachines zoals Google (1)

Tip 3: geef ook beeldmateriaal een correcte benaming

Niet alleen jouw tekst telt als je content optimaliseert, ook de benaming van beeldmateriaal is belangrijk. Google ziet niet wat er op een foto staat, als je ze de juiste benaming geeft worden ze gemakkelijker gevonden in zoekmachines. Dat is absoluut niet veel extra werk en je zal alleen maar voordelen ondervinden, geloof me! 

Tip 4: zorg altijd voor unieke content, herschrijf zeker aangeleverde teksten! 

Ik werk voor verschillende sectoren maar één ding komt toch in elke sector voor: duplicate content, oftewel dubbele inhoud. 

Bedrijven die met meerdere leveranciers werken krijgen vaak teksten aangeleverd en die kopiëren ze naar hun website, blogs en social media. Google beschouwt dit als dubbele inhoud en daardoor zal je absoluut niet hoog scoren in zoekmachines.

Om een voorbeeld te geven: voor een klant ben ik recent begonnen met het schrijven van teksten. Daarvoor werd de aangeleverde content van leveranciers gepost, maar nu schrijven we de teksten helemaal zelf. Na een tijdje mochten we voor verschillende zoekwoorden een toppositie innemen op Google, omdat alle concurrenten gewoon de teksten van leveranciers overnemen. 

Unieke content wint altijd! 😉 

Tip 5: interne linkbuilding

Zoekmachines houden van linkjes, want zo kunnen zij gemakkelijk de structuur van een website zien. In blogs mag je bijvoorbeeld altijd naar een andere blog verwijzen (dit is niet alleen goed voor linkbuilding, maar ook voor extra views.) 

Ook externe links zijn enorm belangrijk: hoe meer toonaangevende websites naar jouw content verwijzen, hoe beter. Daarom werken veel bedrijven vaak samen met influencers, die een blog schrijven en doorlinken naar de website. Let op: dit geldt enkel voor websites met een bepaalde expertise, als onbetrouwbare websites naar je doorlinken is dat negatief. 

Tip 6: update ook oude blogartikels en content 

Bekijk jij oude blogs nog? Je blaast deze oude content best regelmatig nieuw leven in, want Google houdt enorm van updates. Zoekmachines zien dat je recente informatie hebt toegevoegd en dat is alleen maar goed voor SEO! 

Tip 7: verwijder content die niet meer relevant is/ niet vaak gelezen wordt 

Ik heb soms van die blogs die hun beste tijd gehad hebben. Onlangs deed ik nog een grote schoonmaak en verwijderde ik al mijn blogs die nog amper gelezen werden, dit ging enkel over blogs die geen waarde meer hadden. 

Vaak is een artikel nog relevant en kan je het beter updaten dan verwijderen. 

Tip 8: gebruik een duidelijke structuur in blogs 

Last but not least: zoekmachines houden van structuur, gebruik dus zeker koppen en subtitels. Aan de hand van deze lay-out weten ze direct waar het artikel over gaat. 

Nog tips nodig? Schrijf je dan zeker in voor mijn gratis nieuwsbrief. 

Schrijf je zeker in voor mijn gratis marketingtips 

1 Comment

  • Liesbeth Buyse
    Posted november 8, 2020 at 10:55 am

    Hi Elien, heel handige tips die je hier meegeeft. Ik ga er dadelijk mee aan de slag. Dank je wel. Groetjes, Lizzy

Leave a comment

0.0/5

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.