fbpx

Waarom Pinterest interessant is voor bedrijven

Pinterest for business

Pinterest… Ik moet toegeven dat ik nog maar recent beginnen ‘pinnen’ ben. Als social media manager en content creator voor bedrijven vind ik het uiteraard interessant om social media kanalen te testen om zo potentiële klanten naar mijn website te leiden. Maar ik moet dus toegeven dat ik vroeger het nut hiervan echt niet zag.  Maar wist je dat Pinterest een van de snelst groeiende platforms is? Voor bedrijfsleiders kan dit natuurlijk veel waarde hebben. Vandaag vertel ik je daarom waarom Pinterest absoluut deel moet uitmaken van iedere bedrijfsstrategie!

verkeer naar de website/ blog

Dit is waarschijnlijk ook wel de belangrijkste reden waarom bedrijven van start moeten gaan met Pinterest. Wanneer je blogposts deelt of links naar je website, dan kan dit leiden tot véél verkeer. Pinterest is niet afhankelijk van news feeds, terwijl je dit bij Facebook en Twitter wel hebt. Dit wil zeggen dat foto’s op Pinterest getoond worden op basis van de interesses van Pinners. Gebruikers zoeken dingen op via zoekwoorden en ze volgen borden. Dit wil dus zeggen dat Pinners die op jouw foto’s terecht komen, echt geïnteresseerd zijn in jouw type content. Gebruikers zijn dus ook interactiever en dat wil elke bedrijfsleider toch? Volgens Pinterest is ongeveer 5% van het verkeer naar websites afkomstig van Pinterest. Dit bleek uit een onderzoek van Shareaholic. Bij mij is dat zelfs meer, dus ik zie het nut van dit platform zeker in. Ook al ben ik zelf nog niet lang bezig met dit platform!

De juiste klanten vinden

Door Pinterest te gebruiken kan je ook de gewenste publieken bereiken. Volgens Pinterest zijn er meer dan 150 miljoen Pinners. Volgens Ahalogy, een platform voor bedrijven, is 67% van de  Pinners jonger dan 40 jaar. 54% van de vrouwen tussen de 34-55 zit op Pinterest en 35% van hen heeft een gezinsinkomen van mee dan 100 000 dollar. Ook mannen zitten steeds meer op Pinterest. Dit jaar was dit zelfs met 120% toegenomen!

Omdat Pinners zoekwoorden, gebruikers en borden volgen, zal je als bedrijf enkel mensen bereiken die echt geïnteresseerd zijn in jouw Pins. Dit in tegenstelling tot bepaalde andere social media. Alleen maar interessant, toch?

Elien voets- online marketeer (1)

Tips om te groeien

Ik ben dus nog maar recent echt van start gegaan en heb ondertussen wel veel onderzoek gevonden. We willen natuurlijk allemaal ons bedrijf en Pinterest profiel doen groeien. Daarom deel ik vandaag de beste tips om die groei te bereiken.

Maak een aantrekkelijk profiel

Het eerste wat je moet doen is jouw profiel aantrekkelijk maken. Met aantrekkelijk bedoel ik dat je het moet aanpassen aan jouw doelgroep. Wanneer de Pinner jouw bio en naam bekijkt, moet hij/ zij onmiddelijk weten wat je te bieden hebt. In mijn geval zijn dat social media tips, beauty, fashion en nog zoveel meer.

Content is king

De uitspraak content is king is hier echt op zijn plaats. Eerst en vooral moet je als bedrijf nagaan of er een potentiële markt is voor jouw Pins. Zoek op bepaalde woorden én kijk eens naar mogelijke concurrenten. Kijk hoe zij het doen, want daar kan je veel uit leren. En maak gewoon ook mooie foto’s!

Het formaat

Het formaat is echt heel belangrijk! Foto’s moeten verticaal zijn, NIET horizontaal. Verticale afbeeldingen doen het veel beter op Pinterest. Eigenlijk geldt ook, hoe hoger de foto, hoe meer deze door anderen bewaard zal worden. Dit is soms iets wat ik een beetje vergeet… Wil je toch jouw horizontale foto toevoegen op Pinterest, bewerk deze dan eerst even via een online bewerkingsprogramma zoals  Canva  bijvoorbeeld Canva is mijn persoonlijke favoriet omdat zij een formaat hebben speciaal voor Pinterest. Voeg jouw horizontale foto en wat tekst toe aan dit formaat, en dan heb je toch een Pinterest-proof foto!

Maak rich pins

Je hebt misschien wel al van rich pins gehoord. Maar als ik aan mensen vraag wat dit is, dan kunnen ze hier toch niet exact op antwoorden. Rich pins zijn eigenlijk foto’s die meer informatie bevatten. Dit zijn foto’s afkomstig van websites en deze bevatten een vetgedrukte titel, een ondertitel en informatie over de auteur. Daarnaast is de website ook zichtbaar. Gewone pins hebben enkel een beschrijving, rich pins kunnen dus echt een boost betekenen voor het verkeer naar je website.

Er zijn momenteel 4 types rich pins: producten, artikels, apps en recepten. In mijn geval zijn enkel de twee eerste van belang. Een app verkoop ik niet én recepten zijn heel uitzonderlijk. Ik leg kort uit hoe jij zelf rich pins kunt instellen!

Pinterest for business

De gemakkelijke manier

Volgens Pinterest moet je eerst jouw website klaarmaken door meta tags of een Embed endpoint toe te voegen.  Dit lijkt heel technisch en zelf heb ik totaal geen idee hoe dit moet! Daarom heb ik een gemakkelijkere manier gevonden. Zelfs mensen zonder kennis van websites kunnen op deze manier rich pins instellen. 😉

 1. Stap 1: installeer de plugin Yoast SEO. Ik gebruik deze plugin om mijn SEO (search engine optimization) toe te passen.
 2. Activeer de plugin
 3. Ga naar de plugin, klik op social
 4. Ga naar het tabblad Facebook en zorg dat Add open graph meta data aanstaat.
 5. Ga naar de rich pin validator op Pinterest:  https://developers.pinterest.com/tools/url-debugger/
 6. Voeg een link toe naar een van je blogposts (of pagina’s in geval van websites). Dit mag GEEN link naar de homepagina zijn.
 7. Et voilà! Nu is het gewoon nog wachten tot Pinterest jouw rich pins aanvaart. Bij mij duurde dat zo’n 10 minuten en toen waren alle rich pins zichtbaar.

Last but not least heb ik nog een gouden tips! Verwijder al jouw pins die totaal niets opleveren. Pins die niet bewaard worden zijn eigenlijk toch niet relevant. Hoe meer re-pins je krijgt, hoe meer Pinterest jouw content zal delen. Op die manier laat je Pinterest geloven dat je enkel kwalitatieve content post!

Heb je zelf nog vragen over social media? Stuur me dan gerust een mailtje!

Meer lezen over social media? Je vindt al mijn social media gerelateerde artikels hier.

Download mijn gratis Pinterest e-book

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief

* indicates required

Kruis dit vakje aan

Uitschrijven kan op elk moment

2 Reacties

 1. Elien
  Auteur
  april 11, 2018 / 4:02 pm

  Thanks Giulia! Have a nice day! X

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

zeven + twaalf =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.