fbpx

Hashtags op Instagram anno 2019: hoe zet je ze optimaal in?

Hoe zet je hasthags optimaal in op Instagram

Het is iets wat veel bedrijven toch nog vergeten: de zogenaamde hashtags op Instagram. Toch is dit een belangrijk onderdeel van jouw Instagram strategie, omdat op deze manier ook potentiële klanten jouw posts zien. Maar hoe kies je nu de juiste hashtags en hoeveel kan je er best gebruiken? Ik zet al mijn tips voor je op een rijtje. 

Wat zijn hashtags? 

Hashtags verzamelen alle foto’s over een bepaald onderwerp, als bedrijf kan je op deze manier ook volgen wat er over jouw merk gezegd wordt. Let op: voor jouw bedrijf kies je best een originele hashtag als je wilt volgen welke foto’s er over jouw bedrijf verschijnen. Zo kan ik via de hashtag ‘littlelouvain’ gemakkelijk volgen wie er iets over mij geschreven heeft. Het is een unieke hashtag want het wordt niet door andere bedrijven gebruikt. 

Naast jouw eigen unieke hashtag zijn er nog andere hashtags die je kan gebruiken om jouw bereik te vergroten. Zo gebruik ik vaak de volgende hashtags:

  • #ondernemendevrouwen 
  • #belgianblogger 
  • #ambitieuzevrouwen
  • #zakenvrouw

Deze hashtags zijn uiteraard afhankelijk van jouw sector en het product. 

Waarom hashtags gebruiken? 

Naast je huidige volgers wil je natuurlijk potentiële nieuwe klanten bereiken, en dat is net de reden waarom je hashtags moet gebruiken. Via deze hashtags komt ook een nieuw publiek op jouw foto terecht, mensen die jou waarschijnlijk nog niet volgen. Ik krijg regelmatig nieuwe volgers als ik de juiste hashtags gebruik en daardoor blijft mijn kanaal groeien en bereik ik de juiste doelgroep. 

De juiste hashtags kiezen

Hashtags gebruiken is dus belangrijk, maar de juiste hashtags kiezen daar komt toch nog wat bij kijken. Zo moet je rekening houden met de volgende zaken:

1. Kies relevante hashtags

De hashtag ‘koffie’ bij een foto van planten, dat gaat natuurlijk niet. Enkel met relevante hashtags zal je het juiste publiek bereiken. 

2. Kijk naar de populariteit van hashtags

Een hashtag die te vaak gebruikt wordt is niet relevant, omdat jouw foto dan direct in de massa verdwijnt. Maar een hashtag met té weinig foto’s, dat is ook niet goed want dan bereik je geen groot publiek. Algemeen geef ik aan dat je best een combinatie maakt van niche-gerichte hashtags en grotere hashtags, ga steeds voor hashtags die tussen de 50.000 en 500.000 keer gebruikt zijn. 

3. Kijk eventueel naar concurrenten of geef zoekwoorden in

Weet je niet exact welke hashtags je moet gebruiken? Typ dan eens een zoekwoord in op Instagram, stel nu bijvoorbeeld dat ik gerelateerde hashtags wil vinden voor het woord ‘koffie’. Dan geef ik ‘#koffie’ in en krijg ik direct een heel lijstje met andere termen. Als je dan op een bepaalde hashtag drukt, dan krijg je nog een lijst met gerelateerde hashtags. 

Toch niet zeker wat goed werkt? Doe eens een concurrentieanalyse en kijk welke hashtags jouw belangrijkste concurrenten gebruiken, dat werkt altijd goed. 🙂

4. Experimenteer en vergelijk

Je kan nooit op 1-2-3 weten welke hashtags geschikt zijn. Daarom kan je bij de eerste foto’s best experimenteren, wissel af met hashtags. Daarna ga je bij de statistieken kijken hoeveel mensen via hashtags op jouw profiel terechtgekomen zijn. 

Hoeveel moet je er gebruiken? 

Dit is een vraag waar niemand een exact antwoord op kan geven, Instagram laat maximum 30 hashtags per foto toe maar sommige experts zeggen dat je er best maar max 15 gebruikt. Ik zeg altijd: als ze relevant zijn en iets opleveren, dan mag je ze zeker alle 30 gebruiken. 

Geotags

Naast de hashtags zijn geotags ook een must, omdat lokale (potentiële) klanten misschien wel op locatie zoeken. 

Tip: ik plan mijn social media posts in via Later.com, met deze tool kan je per maand/ per kanaal gratis 30 foto’s inplannen. Via de hashtag lijsten maak ik aparte lijstjes aan zodat ik af en toe kan afwisselen, zonder steeds opnieuw de hashtags te moeten typen. You can thank me later! 🙂 

Toch nog vragen of ben je op zoek naar een freelance social media manager voor jouw online kanalen? I’m your girl, stuur me een mailtje via littelouvain@gmail.com 

Ontvang je graag meer gratis marketingtips?

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief, elke week stuur ik een mailtje uit boordevol relevante tips! Je kan je op elk moment terug uitschrijven.

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief

* indicates required

Kruis dit vakje aan

Uitschrijven kan op elk moment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vier + 5 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.