fbpx

Het belang van een online marketing strategie én duidelijke identiteit (+ hoe je dit inzet voor jouw bedrijf)

het belang van een duidelijke marketing strategie en identiteit

Ken je het gevoel: je bent zeer actief op social media maar de tijdrovende posts bereiken niet genoeg mensen. Of je weet niet exact hoe je kan groeien en een loyale fanbase kan opbouwen. Het zijn enkele van de vragen of problemen waar ondernemers mee zitten en waar ze mij graag advies om vragen. De eerste vraag die ik dan stel: “hebben jullie een online marketing strategie?”

Vandaag vertel ik waarom een online strategie en een duidelijke identiteit belangrijk zijn voor ieder bedrijf.

Een overvloed aan commerciële boodschappen

Tegenwoordig zijn veel klanten niet trouw meer aan één merk. Om een voorbeeldje te geven: klanten gaan bijvoorbeeld met een zak van Lidl naar een winkel van Delhaize.

Een simpel voorbeeld maar het toont aan dat we niet echt merktrouw meer zijn. Ook ik maak me er vaak schuldig aan.

Het probleem: we worden overladen met commerciële boodschappen. De concurrentie is zo groot én bedrijven geven steeds hogere bedragen uit aan social advertenties. Het gevolg: alles wordt duurder en bedrijven bieden tegen elkaar op. Bedrijven verdwijnen zo vaak in de grote massa.

Dit toont direct het belang van een duidelijke identiteit aan. Met een duidelijke identiteit maak je duidelijk waar je als bedrijf voor staat. Het zorgt ervoor dat:

  • Je wel opvalt in de grote hoeveelheid aan commerciële posts.
  • Via een duidelijke identiteit verkrijg je een bepaald imago
  • Alle medewerkers kennen de kernwaarden en filosofie waardoor ze op één lijn zitten.
een duidelijke identiteit en branding

Bepaal jouw identiteit: zorg voor een duidelijke branding

Alles begint met een duidelijke identiteit. Heb je hier zelf nog niet over nagedacht? Samen ben je sterker, betrek medewerkers en houdt een brainstormsessie. Tijdens deze meeting bespreek je de kernwaarden en de huisstijl van het bedrijf.

1. De kernwaarden en filosofie

Alles begint met de kernwaarden en filosofie, op basis hiervan kan je bepalen welke boodschap je wil communiceren op de verschillende kanalen. Kom samen en brainstorm over verschillende waarden, kies hieruit de drie belangrijkste. Dit zijn de kernwaarden van het bedrijf. Denk na over de filosofie én het verhaal van het bedrijf en bepaald daarnaast de unique selling points met andere woorden de unieke voordelen die jullie bieden. Waarom zou de klant voor jullie bedrijf moeten kiezen?

Als je weet waar een bedrijf voor staat dan is het veel gemakkelijker om waarde te bieden.

2. De huisstijl

Het succes van een bedrijf zit in een duidelijke, consistente stijl. Als je op online kanalen communiceert dan doe je dit best op dezelfde manier. Verzamel alle informatie over de huisstijl en leg dit vast in een document waar iedereen toegang tot heeft. Denk bijvoorbeeld aan kleuren, lettertypes, templates voor quotes etc.  Zo ben je zeker dat iedereen dezelfde stijl hanteert.

De online marketing strategie

Staat de identiteit op papier? Dan is het tijd om na te denken over de juiste strategie. Bij zo’n strategie komt er heel wat kijken, als eerste breng je de doelgroepen en doelen in kaart. Als ik bij een klant van 0 start, dan ontwikkel ik meestal persona’s. Persona’s zijn een visuele voorstelling van de verschillende doelgroepen. Het is belangrijk om jouw doelgroepen visueel te maken zodat iedereen weet welke doelgroepen belangrijk zijn voor het bedrijf.

Bij persona’s geef je elke doelgroep een gezicht, naam en kenmerken. Denk bijvoorbeeld aan het beroep, de interesses, de gezinssituatie en welke televisiezenders ze kijken of magazines ze lezen. Omschrijf deze doelgroepen duidelijk en zet ze op papier.

Persona's_ de visuele voorstelling van jouw doelgroep

Naast persona’s omschrijf je ook welke doelen je hebt. Uiteraard is het achterliggende doel meestal extra verkoop genereren maar het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld meer naamsbekendheid wilt genereren of informatie wilt verschaffen over diensten.

Customer journey en touch points

Naast de doelgroep breng je ook best de Customer Journey in kaart, dit is het proces dat elke klant doorloopt. Van ‘he ik ken dat merk’ tot overweging, aankoop en na de aankoop. De fase waarin elke klant zich bevindt bepaalt hoe je naar deze klant toe moet communiceren. In de eerste fase moet de focus liggen op het creëren van merkbekendheid, terwijl de fase na aankoop vooral focust op service en het loyaal maken van trouwe klanten.

Onderzoek waar je jouw potentiële klanten tegenkomt, dit zijn de touch points. Zo kan jouw klant een frequent beursbezoeker zijn, vind je hem of haar misschien wel in een shopping center of zit deze persoon op online forums. Als je weet waar jouw doelgroep zich bevindt, dan kan je hier gemakkelijk op inspelen.

De kanalen en het budget

De grote fout waar veel bedrijven zich schuldig aan maken: ze zijn actief op heel wat kanalen en posten zomaar wat. Het gevolg: er is geen samenhang tussen de kanalen. Eigenlijk moet er steeds synergie ontstaan, elk kanaal moet elkaar versterken.

Op welke kanalen ben jij dan best actief? Dat hangt af van de doelgroepen die je wil bereiken, zoals hierboven al besproken. Zo zal je op LinkedIn eerder een zakelijk publiek bereiken terwijl je op Instagram een jongere doelgroep bereikt.

Denk ook na over het marketingbudget, zo kan de marketingmedewerker actief werken aan de strategie!

Cross media marketing

Potentiële klanten zitten meestal niet meer op één apparaat, ze bezitten laptops, smartphones en tablets. Daarnaast zijn ze vaak actief op verschillende online kanalen.

Hierdoor verandert de manier van communiceren. Als bedrijf zorg je er best voor dat alle kanalen op elkaar zijn afgestemd en dus één mooi geheel vormen. Je ziet het wel vaker bij internationale bedrijven: hun campagnes lopen via verschillende kanalen. Denk bijvoorbeeld aan Cola: vroeger stonden er codes op de blikjes. Als je zo’n code online gebruikte maakte je kans op een prijs. Zo zie je maar, offline marketing en online marketing kan je perfect combineren!

Ben je zelf ondernemer en kan jij hulp gebruiken bij jouw online marketing strategie? Aarzel niet en stuur me een mailtje: littlelouvain@gmail.com

Of lees mijn andere marketing-tips op de blog: littlelouvain.com/category/online-marketing/


Volg:
Elien Voets
Elien Voets

Hi, ik ben Elien. Op de blog vind je mijn passie voor mode, beauty, lifestyle en verre reizen. Mijn laptop en smartphone wijken nooit van mijn zijde en ik ben stiekem ook wat koffieverslaafd. Een lekkere cappuccino naast me tijdens het werken, daar kan ik zo van genieten!

Mijn motto: Ga je dromen achterna, ze weten de weg. ♥︎

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 × 5 =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.