fbpx
Skip to content Skip to footer

{:nl}6 redenen waarom e-mailmarketing interessant is voor jouw bedrijf (+ nuttige tips){:}{:en}6 reason why email marketing could be interesting for your business{:}

Het belang van e-mailmarketing voor bedrijven

E-mailmarketing: de een houdt ervan, de ander is absoluut geen fan. Het belang van deze vorm van marketing wordt dan ook door veel bedrijven onderschat.

Maar eigenlijk zit het succes van veel bedrijven vaak in een sterke mailinglijst. Daarom vertel ik je vandaag waarom e-mailmarketing kansen biedt voor jouw bedrijf en waar je best rekening mee houdt.  

Waarom e-mailmarketing onmisbaar is

  1. E-mail is nog steeds een van de meest gebruikte communicatiemiddelen, zowel op het werk als privé en daarom is dit medium echt geschikt voor marketingdoeleinden. Uit onderzoek blijkt trouwens dat we onze gsm het meeste gebruiken om e-mails te lezen.
  2. Deze vorm van marketing heeft een relatieve lage kost en daarnaast kost het je weinig tijd omdat je met vaste templates kan werken. Daardoor is de return on investment hoog.
  3. Alles is automatiseerbaar. Je hoeft niet elke week stipt op hetzelfde tijdstip achter je laptop te zitten. In plaats daarvan maak je alle mailings op voorhand en creëer je een automation, dit is een soort van ketting van mailtjes die de ontvanger krijgt als hij of zij zich inschrijft voor jouw mailings.
  4. E-mailmarketing is een below the line kanaal, dit in tegenstelling tot televisie en radio wat above the line kanalen zijn. Dit wil zeggen dat je met e-mailmarketing niet de grote massa bereikt, maar eerder een niche. Je kan enorm persoonlijk zijn en alle gegevens personaliseren (denk bijvoorbeeld aan de aanspreking). Nog een groot voordeel: in jouw mailinglijsten kan je met segmenten werken waardoor je een specifieke doelgroep kan bereiken. Je kan bijvoorbeeld een doelgroep bereiken die in een bepaalde regio woont, klanten die de afgelopen 20 dagen iets gekocht hebben of je kan filteren op demografische gegevens zoals leeftijd, geslacht én zelfs interesses.
  5. Het is een veel trager medium dan social media. Consumenten worden overladen met commerciële boodschappen en Facebook of Instagram berichtjes verdwijnen dus snel in de massa. Een mailtje blijft in de mailbox staan, we openen vaak onze mailbox een daardoor worden mails dikwijls meerdere keren geopend.
  6. Met goede tools kan je de cijfers opvolgen. Zo kan je zien wie er geklikt heeft op bepaalde links én of je mailtjes verkopen opleveren. Daarnaast kan je zien hoe vaak iemand een mailtje heeft geopend en wie zich heeft uitgeschreven.
E-mailmarketing boek Tamara Gielen en Hans Smellinckx

Let op deze zaken

E-mailmarketing heeft dus heel wat voordelen, vooral de hoge ROI is een troef. Toch zijn er een aantal zaken waar je zeker rekening mee moet houden.

Wees persoonlijk

Het nadeel van automatische mailtjes? Je kan al snel je persoonlijkheid verliezen en dan voelen klanten zich vaak een nummertje. Zorg ervoor dat je toch wat persoonlijkheid creëert met foto’s van de eigenaars, een leuk berichtje op het einde et cetera. Geen standaard boodschap maar iets waar klanten zich mee kunnen identificeren.

GDPR

In mei 2018 kwam de wetgeving rond de bescherming van de privacy tot stand, dit had een grote invloed op e-mailmarketing. Vanaf nu moet je een duidelijke opt-in voorzien waar nieuwe potentiële klanten bewust toestemming geven om hen te mailen. Daarnaast mag je niet zomaar nog naar privé mailadressen sturen, algemene bedrijfs-mailadressen mogen wel (denk bijvoorbeeld aan info@). Hou hier dus zeker rekening mee! Zorg voor een duidelijke opt-in op je website waar bezoekers een vakje aankruisen waarbij ze toestemming geven om te mailen.

Het succes zit in data en updates

Heb je jouw mailinglijst een aantal jaren links laten liggen? Dan is deze lijst waarschijnlijk niet meer up to date. Ik raad altijd aan om een grote kuis te houden want mailadressen die niet meer bestaan of klanten die niet meer geïnteresseerd zijn, die zijn niet interessant voor jouw bedrijf. Het grote voordeel van bepaalde tools: zij detecteren welke mailadressen niet toegankelijk zijn. Na een aantal keren worden deze adressen dan vanzelf verwijderd.

Daarnaast denk je best na welke gegevens je exact wilt verzamelen. Zijn dat enkel de voornaam en het mailadres of ben je ook bijvoorbeeld geïnteresseerd in hun verjaardag of interesses? Hoe meer data hoe beter, zo kan je bijvoorbeeld op hun verjaardag een leuke korting sturen. Maar onthou: hoe langer het lijstje van gegevens, hoe sneller mensen zullen afhaken. Zoek dus ergens iets in het midden.

Mailchimp: een handige tool

Ik denk dat bijna iedereen wel Mailchimp kent, het is dan ook een van de meest gekende tools voor e-mailmarketing. Het grote voordeel van deze tool: het is gebruiksvriendelijk en gemakkelijk. En tot een bepaald aantal subscribers zelfs gratis, ideaal als je als startende ondernemer van start wil gaan met e-mailmarketing.

E-mailmarketing maakt deel uit van een groter geheel

Voor je nu denkt dat je al je tijd in e-mailmarketing moet steken: dat is voor niets nodig! Het moet deel uitmaken van het groter geheel. Je neemt het best op in je marketingkalender zodat alle kanalen perfect op elkaar zijn afgestemd.

Heb je bijvoorbeeld een super leuke blog geschreven, of doe je een gigantische actie? Dan deel je deze zaken ook via e-mailmarketing zodat je alle kanalen elkaar versterken.

[pipdig_banner image="http://www.littlelouvain.com/wp-content/uploads/2019/04/E-mailmarketing-boek-Tamara-Gielen-en-Hans-Smellinckx.png"]

Een laatste leestip

E-mailmarketing is niet moeilijk, je moet alleen weten hoe je het juist inzet voor jouw bedrijf. Ik zeg altijd: lees een aantal interessante marketingboeken en probeer zelf dingen uit. In het boek E-mailmarketing: Tips, tricks & strategieën voor zowel beginners als gevorderden  van Tamara Gielen leren zowel beginnende marketeers als experts nog zaken bij.

Heb je zelf nog vragen? Stuur me gerust een mailtje: littlelouvain@gmail.com

Volgende keer vertel ik meer over het nut van een online marketing strategie en identiteit. Mijn andere online marketing tips ontdek je hier:  littlelouvain.com/category/online-marketing/

En oh ja: schrijf je zeker in voor mijn gratis online nieuwsbrief! Dan krijg je op regelmatige basis mailtjes met interessante tips.

Groetjes Elien

2 Comments

Leave a comment

0.0/5

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.