fbpx
Skip to content Skip to footer

Instagram Reels maken: zeven tips voor dé perfecte video 

Reels maken voor jouw bedrijf

Instagram Reels bestaan eigenlijk nog niet zo lang, deze nieuwe functie van Instagram werd ergens in 2020 gelanceerd. Eigenlijk kan je zo’n Reels wat vergelijken met video’s op TikTok: het zijn korte filmpjes van maximum 30 seconden. Dat maakt het voor velen ook direct een uitdaging, want hoe kan je als ondernemer nu alles uitleggen in slechts een halve minuut tijd? Daarom zet ik je graag goed op weg en vertel ik je in deze blog hoe je de perfecte Instagram Reels maakt voor jouw bedrijf. Dit zijn alvast 7 tips zodat je weet hoe je moet starten. 

Waarom Reels inzetten voor je bedrijf

1. Instagram Reels maak je via de Story-functie van Instagram

Je hoeft geen aparte app te installeren want zo’n Reels maak je gemakkelijk via je Instagram Stories. Druk op je profielfoto of op het plusje rechtsboven (als je al de nieuwe versie van Instagram hebt) en dan verschijnt er normaal ‘Reels’ in beeld. 

Je kan dan gebruik maken van heel wat verschillende functies, aan de hand van de menubalk links. 

  • Kies voor 15 seconden of 30 seconden
  • De muzieksticker: als je geluk hebt is muziek voor jou beschikbaar. Zo niet, dan bestaat er nog een trucje om muziek te kunnen gebruiken. Na het bewerken van je Reel sla je die gewoon op, op je filmrol. Je zet er dan zelf handmatig muziek op, met Imovie bijvoorbeeld.
  • De timer: hierdoor hoef je niet continu op je scherm te drukken. Na de timer begint de opname X-aantal seconden (afhankelijk van wat jij hebt ingesteld.) 
  • Effecten: wil je jouw video wat ‘pimpen’? Dan kan je gebruik maken van effecten. 

2. Reels zijn niet hetzelfde als IGTV video’s 

Reels zijn korte maar krachtige video’s. Die werken goed omdat de meerderheid van de mensen liever korte content bekijkt dan langdradige video’s (dat verklaart ook bijvoorbeeld het succes van TikTok). 

IGTV kies je voornamelijk voor langere video’s, waarin je zelf uitleg geeft. Bij Reels hoef je zelfs niet te praten, het is een filmpje van maximum 30 seconden waarin je vooral gebruik maakt van de tekst-functie: na het opnemen van je filmpje kan je er tekst op plakken.

3. Gebruik hashtags en deel ze op je feed (meer bereik!)

Wil je jouw bereik vergroten? Gebruik dan hashtags en vergeet je Reels ook niet op je profiel te delen. Als je jouw Reels enkel in je stories deelt, dan beperkt dat jouw bereik.  

Door ze op je profiel te delen verschijnen ze enerzijds op de ‘homepagina’ van je volgers, en dankzij de hashtags verschijn je ook telkens in het Reels overzicht bij elke hashtag. 

4. Gebruik de timer 

De timer is handig als je enkele handelingen wilt tonen, zonder dat je telkens aan je scherm moet komen. Dan denk ik bijvoorbeeld aan je beautyroutine, het tonen van outfits etc. 

5. Geen muziek? 

Heel wat ondernemers kunnen spijtig genoeg de muzieksticker nog niet gebruiken. 

Er zijn wel wat simpele dingen die je kan proberen: zo kan je overschakelen op een makersaccount, de app van Instagram updaten (als er een update beschikbaar is) of je app eens verwijderen van je telefoon. 

Heeft dit nog niet geholpen? Dan is het even afwachten tot je die functie wel hebt. Uiteraard is het heel vervelend, want een Reels zonder muziek is hetzelfde niet. 🙂

Voor mijn klanten die nog geen muzieksticker hebben, zet ik de muziek er handmatig op via bepaalde programma’s. Let wel op: op Facebook kan het zijn dat bepaalde muziek niet gebruikt mag worden. Speel op veilig en kies muziek van de Facebook Soundcollection: dit is een volledige bibliotheek met muziek die je mag gebruiken voor je Facebook video’s. 

6. Deel herkenbare of grappige situaties

Hoe zorg je er nu voor dat je Reels viraal gaat? Wel, door herkenbare of grappige situaties te delen. Omdat je doelgroep zich hiermee kan identificeren, zullen ze sneller geneigd zijn om je video te delen of een reactie achter te laten. Dat zorgt voor een gigantische boost van je bereik! 

7. Pas je omslagfoto aan

Reels zijn verticaal, ze hebben hetzelfde formaat als een Instagram Story. 

Je kan een omslagfoto maken, in Canva bijvoorbeeld, en achteraf op je Reels zetten. Zo zorg je ervoor dat iedere video mooi binnen jouw stijl past, en dat je Instagram profiel herkenbaar en overzichtelijk blijft. 

Let op: voor de omslagfoto neemt Instagram een stuk uit je omslagfoto. Je moet dus altijd het onderwerp zoveel mogelijk in het midden van de omslagfoto zetten, omdat Instagram een vierkant uit je omslag neemt.

Coaching reels voor ondernemers

Wil je alles leren over Reels, zodat je weet hoe je deze video’s perfect inzet binnen jouw social media strategie? 

Boek dan een coaching Reels, dat kan zowel online of in de presentatieruimte in Kampenhout. De prijs? €295 excl btw voor 2 uren, inclusief presentatie die je achteraf krijgt toegestuurd. Je kan ook een uurtje extra bijboeken, zo hebben we een extra uur om samen aan de slag te gaan! Dan is dat 365 excl btw voor 3 uren, maar heb je voldoende inspiratie en weet je hoe je die Reels perfect kan inzetten voor jouw bedrijf. 

Vraag vrijblijvend meer info via mail: elien@littlelouvain.com